Bugun...



Irak`a İki Yeni Gümrük Kapısı Geliyor


facebook-paylas
Tarih: 04-12-2013 00:03

Irak`a İki Yeni Gümrük Kapısı Geliyor


Irak`a İki Yeni Gümrük Kapısı Geliyor

Bakan Yazıcı Irak Büyükelçisi Salih Hasan`ı Kabul Etti.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Irak Büyükelçisi Talal Jameel Salih Hasan bir araya geldi. Bakanlık binasında gerçekleşen toplantıda Irak ile Türkiye arasındaki komşuluk ilişkilerine ve kardeşlik bağlarına değinen Yazıcı, iki ülke arasındaki ticaretin tek kapıdan yürütüldüğünü ve bunun yetersiz kaldığını ifade etti.
Hudut kapılarındaki işlemlerin hızlı ve güvenli yürütülmesi gerektiğini belirten Yazıcı, Suriye`de yaşanan olaylar nedeniyle bu ülkeye açılan kapılardaki yükün de Habur-İbrahim Halil Kapısı`na kaydığını kaydetti. 
Bakan Yazıcı, Irak ile ticaret hacminde bu yılın 9 ayında geçen yıla göre 2,5 milyar dolarlık artış olduğunu ve yıl sonu itibariyle toplam ticaret hacminin 15-16 milyar dolara çıkabileceğini belirtti.
Taşıma ücretlerinin düşük olmasına rağmen hudut kapısında yığılmalar olduğu dönemlerde, bekleme sürelerinin artmasının da etkisiyle navlun ücretlerinin yükseldiğini ifade eden Yazıcı, bu ücretin 2007 sonlarında ton başına 70-80 dolar iken, gümrük işlemlerinin hızlandırılmasıyla 12 dolara düştüğünü ancak son dönemde yeniden yükselerek 80 dolar seviyelerine çıktığını, bunun da firmaların rekabet gücünü ve tüketiciyi olumsuz etkilediğini, bu sorunları aşmak için kapasite artırımına yönelik çalıştıklarını bildirdi.
Habur-3 Köprüsü için mutabakatın sağlandığını, başta Aktepe-Bacuka ile Ovaköy-Karavala olmak üzere yeni hudut kapılarının açılması konularında Merkezi Irak Hükümeti ile çalıştıklarını ifade eden Yazıcı, mevcut durumda Habur Sınır Kapısı`ndan günde 2 bin aracın giriş, 2 bin aracın da çıkış yapabildiğini, yığılmaları engellemek için bunun 2 bin 500`e çıkarılması gerektiğini bildirdi.
Yazıcı, huduttaki beklemelerin yanı sıra Irak tarafından uygulanan ithalat öncesi denetim uygulamalarının da ihracatçılara ek maliyet getirdiğini, bazı denetimlere ilişkin laboratuvar imkanlarının yetersiz olmasının da sorunlara yol açabildiğini vurguladı.
Habur’un batısında açılması gündemde olan Aktepe – Bacuka ile Ovaköy – Karavala Kara Hudut Kapıları’nın yanı sıra Hakkari`deki Üzümlü ve Derecik ile Şırnak`taki Gülyazı’da da sadece sınır ticaretiyle ilgili işlemler yapmak üzere hudut kapıları açılması gerektiğini ifade eden Yazıcı, bölgedeki terörün sonlanmasıyla birlikte yöre insanlarının karşılıklı olarak ticaret yapabileceklerini belirtti.
Bakan Yazıcı, özellikle Aktepe ve Ovaköy`deki kapıların çok önemli ve iki ülke ticaretini rahatlatacak özellikte olduğunu bu nedenle de bir an önce faaliyete geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Irak Büyükelçisi Talal Jameel Salih Hasan da iki ülke arasındaki ilişkilerin içine girdiği durgunluğun, son dönemde başlayan karşılıklı üst düzey ziyaretlerle atlatılmaya başladığını belirtti. Hasan, ticari ilişkilerin de artmasının her iki taraf için iyi olacağına işaret ederek, her iki ülke Dışişleri Bakanlıkları Müsteşarları başkanlığında tüm işbirliği alanlarını içerecek görüşmelerde bulunmak üzere önümüzdeki hafta Irak`tan kapsamlı bir heyetin geleceğini ifade etti. Büyükelçi Hasan, Habur-3 Köprüsü ve yeni hudut kapılarının da bu heyetin gündeminde yer alacağını, bu projelerin bir an önce hayata geçirilmesini arzu ettiklerini ve bunun her iki ülke halkının faydasına sonuç vereceğine inandığını ifade etti.







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Arşiv Haberler Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI