Bugun...



11. Ulaştırma Şurası Başladı


facebook-paylas
Tarih: 06-09-2013 10:26

11. Ulaştırma Şurası Başladı


11. Ulaştırma Şurası Başladı

11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası, 05 Eylül 2013 Perşembe günü, İstanbul Kongre Merkezi’nde geniş bir katılımla başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılımlarıyla gerçekleşen şuranın açılışını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kabine üyeleri ve yurtdışından gelen 15 bakanla birlikte yaptı. 

Türkiye’nin ulaştırma alanında büyük mesafeler aldığının altını çizen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gelecek döneme ilişkin olarak bilişim ve iletişim çalışmalarında esneklik ve verimliliğin önemine dikkat çekerek, “Sosyal ve kültürel boyutlara önem vermek lazım” dedi.

Bakan Yıldırım ise Türkiye’de 2002’de yapılan seçimlerle birlikte tesis edilen güven ve istikrarın yeni hedefler koyma fırsatı sunduğunu ifade etti. Yıldırım, ülkenin her yerinde iletişim ile ulaşımın mümkün hâle geldiğini vurgulayarak, ulaşan ve erişen bir Türkiye’nin var olduğunu söyledi.

Türksat A.Ş.’nin sponsor olarak destek verdiği 11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası’na şirketimiz bir stant ile katılıyor. Şura çerçevesindeki panel ve oturumlara katılacak olan Genel Müdürümüz Dr. Özkan Dalbay, ülkemizin uydu ve uzay çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunacak. Şura, 07 Eylül 2013 Cumartesi günü sona erecek.

11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası, 05 Eylül 2013 Perşembe günü, İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün teşrifleriyle yapılan açılış programına Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve15 ayrı ülkenin bakanları katıldı. Türksat A.Ş.’nin sponsor olarak destek verdiği 11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası’nda dört gün boyunca düzenlenecek olan panel ve oturumlarda, ülkemizin 2023 vizyonu ile birlikte, ulaştırma ve iletişimde 2035 hedefleri konuşulacak. Programa Genel Müdürümüz Dr. Özkan Dalbay ile birlikte, Genel Müdür Yardımcılarımız Ali Ok, Nihat Oktay, Dr. İbrahim Öz ve Cemil Sağıroğlu katıldı. Türksat’ın temel görev alanları ile faaliyetlerinin de anlatılacağı şurada, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı kuruluşlar ile iletişim ve haberleşme alanındaki özel sektör temsilcileri de yer alıyor.


Haberleşme Yaşam Kalitesini Yakından İlgilendiriyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası’nın açılışında yaptığı konuşmada, salonda bulunan konukları kara, deniz, hava, demir yolları ile enerji nakil ve haberleşme hatlarının kesişme noktası olan Türkiye’de ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. İletişim, bilişim ve ulaşım çağının hayli gelişmiş bir safhasının yaşandığını, böylesi bir çağda ulaştırma ve haberleşmenin herkesin hayat kalitesini yakından ilgilendirdiğini ifade eden Gül, gündelik hayatın her safhasında ulaşım araçlarını kullandıklarını ve haberleşme araçlarından yararlandıklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, pek çok kişinin artık tabletler, akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlarla haberleştiklerini kaydederek, internet ve kitle iletişim araçlarından çok yoğun bir şekilde faydalandıklarını, kendisinin de salonda bulunanlardan farklı olmadığını, sosyal medyaya dair teknolojinin bütün olanaklarını kullanmaya gayret ettiğini belirtti. Hangi sektörde, kurumda veya alanda bulunulursa bulunulsun ulaştırma ve haberleşmenin herkesin hayatını etkilediğini ve vazgeçilmez işlevleri yerine getirdiğini ifade eden Gül, konuşmanın gerçekleştiği salonda bu çeşitliliğin müşahhas tezahürünü gördüğünü söyledi.


Türkiye’nin Her Yerine Ulaşım ve Erişim Kolaylaştı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise Türkiye’de 2002’de yapılan seçimlerle birlikte son on yılda oluşturulan güven ve istikrarın yeni hedefler koyma fırsatı sunduğunu anlattı. Yıldırım, ülkenin her yerinde iletişim ve ulaşımın mümkün hâle geldiğini vurgulayarak, ulaşan ve erişen bir Türkiye’nin var olduğunu söyledi. Kuzeyden güneye, doğudan batıya aynı kalite, hız ve standartta, ekonomik ve güvenli ulaşım sağlama zamanı olduğuna işaret eden Yıldırım, şöyle konuştu: “Herkesi kapsamayan bir ulaşım ve iletişim stratejisi, vatandaş memnuniyetini karşılamaktan uzak olacaktır. Bu şurada ulaşım ve iletişimde, hedef ve vizyonumuz temasını, herkes için çözüm üretmeyi esas aldık. Bu nedenle söz konusu temayı ‘herkes için ulaşım ve hızlı erişim’ olarak belirledik. Bu şurada gelecek 10 yılın hedeflerini yeniden belirleyeceğiz. Türkiye, jeopolitik konumu nedeniyle, büyüyen ekonomisi ve sosyokültürel yapısıyla dünyanın en stratejik bölgelerinden birinde yer almaktadır.”


Güzel Projeler Geçmişte Hep Hayal Edilirdi Biz Yaptık



Dünyanın merkezi konumunda sayılabilecek Türkiye’nin son 10 yılda büyük bir mesafe kat ettiğine işaret eden Yıldırım, “2002’de yola çıkarken, hükümet olarak Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünde dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedeflemiştik. Kat ettiğimiz mesafe, bu iddiamızın bugün de ne kadar geçerli olduğunu bir kez daha teyit etmektedir” dedi. Havacılık ve uzay teknolojilerinde yerli sanayii geliştirmek için adımlar attıklarını aktaran Yıldırım, sözde değil özde denizci olma yolunda önemli mesafeler kat ettiklerini ve bilişim konusunda Fatih Projesi’ni başlattıklarını anımsattı. Yıldırım, Marmaray ile 153 yıllık rüyayı gerekçeleştirmek üzere olduklarını ifade ederek, şunları söyledi: 



“Marmaray ile bir yandan İstanbulluların büyük bir hizmete kavuşmasını sağlayacağız; diğer yandan tarihi İpek Yolu’nun Pekin’den Londra’ya bağlantısını gerçekleştireceğiz. Marmaray’ın kardeşi, Avrasya karayolu tüp geçidi, tüm hızıyla devam ediyor. 2015’te [bunun] açılışını yapacağız. Hızlı tren ağlarını, Ankara merkez olmak üzere, doğu-batı, kuzey-güney istikametine yayıyoruz. Hedefimiz gelecek 10 yıl içinde 15 büyük ilimizi birbirine bağlamak. Son 10 yılda normal ve hızlı demiryolu hatları olarak 1050 kilometreyi tamamladık. 2 bin kilometre üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor.”

Havayollarının halkın yolu hâline getirildiğini vurgulayan Yıldırım, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Atıl duran havaalanlarını en modern binalar ve pistlerle donatarak aktif hâle getirdik. Çalışan havalimanı sayımızı 26’dan 52’ye yükselttik. Son olarak Zafer Havalimanı, Kastamonu, Şırnak, Iğdır ve Bingöl havalimanlarını da havacılık sektörümüze dâhil ettik. Önümüzdeki yıllar içerisinde de, Ordu-Giresun arasında denizde yapılacak havalimanımızı ve Çukurova bölgesel havalimanımızı da hizmete alacağız.”


Milli Gelirin Yüzde 1’i Oranında Altyapıya Kaynak Ayırır Ülke Hâline Geldik



Yıldırım, 6 milyon olan geniş bant internet abonesinin bugün 20 milyona, internet kullanıcı sayısınınsa 50 milyona yaklaştığını belirterek, bu konuda şunları söyledi:

“Hedeflerimizi aştığımız için bir düzeltme [yapmak] ihtiyacı duyduk. 2023 için 30 milyon olan geniş bant erişimi hedefimizi 45 milyona yükselttik. 3G abonelerimiz, 44 milyona ulaşmış; mobil kapsama oranında yüzde 99 ile dünyanın en iyi konumuna gelmiş ülkeyiz. 10 yıl önce Türkiye, OECD ülkeleri arasında kalkınmanın ve büyümenin lokomotifi olan ulaşım ve iletişim alanına gelişmiş ülkelerin milli gelirden aldığı payın ancak yarısı oranında pay ayırabiliyordu. Yani mili gelirin sadece yüzde yarısı kadar yatırım yapabiliyorduk.”



Konuşmaların ardından sahnede aile fotoğrafı çektiren protokol üyeleri daha sonra hep birlikte stantları gezdi. Dünyanın dört bir yanından gelen akademisyen ile uzmanların katılımıyla başlayan 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası, çeşitli toplantı ve sunumlarla 7 Eylül’e kadar devam edecek.







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Arşiv Haberler Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI