Bugun...



Genel Müdür Baraçlı Turkcell’in Geleceği Yazanlar Uygulama Maratonu’na Katıldı


facebook-paylas
Tarih: 09-04-2014 23:54

Genel Müdür Baraçlı Turkcell’in Geleceği Yazanlar Uygulama Maratonu’na Katıldı


Genel Müdür Baraçlı Turkcell’in Geleceği Yazanlar Uygulama Maratonu’na Katıldı

Turkcell’in, bilişim sektöründeki potansiyeli harekete geçirmek üzere başlattığı mobil yazılım çalışması Geleceği Yazanlar Uygulama Maratonu’nun konuğu İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı oldu.
Turkcell’in, bilişim sektöründeki potansiyeli harekete geçirmek, eğitim veya kurs olanağı bulamayan gençleri geleceğin mesleğine hazırlamak üzere başlattığı yerli mobil yazılım çalışması Geleceği Yazanlar Uygulama Maratonu`nun da elemeleri geçenler Kod Geliştirme Etkinliğinde bir araya geldi. Turkcell Teknoloji`nin Maltepe binasına gerçekleştirilen etkinliğe ulaşım alanı için İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı katıldı. Elemeleri geçen gençler “Teknoloji ile İyileşen Yaşamlar” başlığı altında ulaşım, M2M, eğitim, sağlık, mobil finans, iş dünyası ve sosyal sorumluluk alanları öncelikli olmak üzere mobil yazılımlar geliştirmeye başlayacak.
Gençlerden öğreneceğimiz çok şey var
Sektörün önde gelen isimlerinin de katıldığı etkinlikte konuşan İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı son 20 yıllık sürede teknolojik gelişmelerin akıl almaz boyutlara ulaştığını belirterek, gençlerin bu noktada motivasyon kaynağı olduğunu ifade etti. Gençlerin farklı şeyler düşünebileceğini kaydeden Baraçlı, “Bizlerin de gençlerden öğreneceği çok şey var. Her şey hızlı gelişiyor. Çağa ayak uydurmak gençlerle birlikte olunca daha kolay. Bu kapsamda bizler İETT’nin Liderlik Akademisi Projesini hayata geçirdik. Genç çalışanlarımızı sürdürülebilirlik açısından eğitiyoruz. Aynı zamanda hem kurumu hem de İstanbul’daki toplu ulaşımı geleceğe taşıyabilmek için onlara farklı hocalardan eğitimler aldırıyoruz. Kurumumuzda aynı zamanda Çok güçlü bir genç ekip oluşturduk. 30’a yakın planlama mühendisimiz var. 20’nin üzerinde de hem yazılım geliştirebilen hem de akıllı sistemlerle entegre uygulamaları sağlayabilecek bir ekibimizle bu çalışmaları yapıyoruz. Genç çalışanlarımıza güveniyoruz ve teknolojiyi yakından takip ediyoruz.” diye konuştu.
Hedefimiz akıllı toplu ulaşım
Hedeflerinin akıllı toplu ulaşım olduğunu belirten Baraçlı, akıllı toplu ulaşımı İstanbul’da sağlayabilmenin çok zor olduğunu söyledi. Vatandaş memnuniyetini sağlayabilmek için bir çok farklı uygulamayı hayata geçirdiklerini kaydeden Baraçlı, “Zamanın etkinliğini sağlamak amacıyla MOBİETT yazılımını hayata geçirdik. Böylece her cep telefonu birer akıllı durak haline geldi. Evinizden çıkmadan bineceğiniz otobüsün durağa ne zaman geleceğini görebiliyorsunuz. Bu sayede sizler kendinizi bu yazılıma göre planlıyorsunuz. Bunun yanı sıra İstanbul’da 766 tane akıllı durağımız var. Araçlarımızda bulunan GPRS ve GPS sistemlerinden elde ettiğimiz verileri akıllı duraklarımıza aktarıyoruz. Vatandaşımızda bu veriler ışığında otobüsünün ne zaman geleceğini bulunduğu duraktan görebiliyor.” dedi.
İstanbul’da her gün 465 yeni aracın trafiğe çıkıyor
İstanbul’da her gün 465 yeni aracın trafiğe çıktığını dile getiren Baraçlı, “Bizler toplu ulaşımı özendirmek aynı zamanda toplu ulaşımı özendirirken geleceğe insanlarımıza daha temiz çevre bırakabilmek için İstanbul’da toplu ulaşımı sunma gayreti içerisindeyiz. Bizlerin hedefi tek kişiyle seyahat edilen araçların sayısını trafikte azaltmak. Bunu azaltabilmek için de sürekli olarak gayret gösteriyoruz. Bu hedefimizi elde ettiğimiz zaman toplu ulaşım kültürü de İstanbul’da tamamen yerleşmiş olacak.  İstanbul’da günde 11,3 milyonluk toplu ulaşım sağlayan bir yolculuk hareketi var. 6185 otobüsümüz,  11 bin 699 tane durağımız, 704 tane hattımız var. Günde 3.7 milyon yolcu taşıyoruz. Bu otobüslerin hepsini tek merkezden kontrol edebiliyoruz. Araç içi ekranlardan duyurularımızı yapıyoruz. GPRS ve GPS ile araçlarımızın takibini yapıyoruz. Araç içi kameralarla olası problemlere müdahale edebilecek bir yönetim sistemimiz var. Kâğıthane garajımızda 24 saat çalışan bir kontrol merkezimiz var. Bu kontrol merkezini Anadolu yakasına taşımayı hedefliyoruz. Edirnekapı garajında da metrobüs kontrol merkezimiz var. Araçlarımızda bulunan donanımlarımız sayesinde kontrol merkezimizle anlık iletişim sağlayabilecek bir yönetim sistemini de kurmuş olduk.” şeklinde konuştu.
Otobüslerimizin tamamı engelli erişimine uygun
İETT otobüslerinin tamamının engelli erişimine uygun olduğunu kaydeden Baraçlı, işitme engelliler için de yeni bir uygulamanın çalışması içinde olduklarını söyledi. Cep telefonlarının şarj aparatları ve ücretsiz internet erişimi sağlayabilecek deneme sistemini 100 otobüste başlattıklarını belirten Baraçlı, “Bu yıl içerisinde tüm otobüslerimizde bu çalışmaları tamamlayacağız. Bunları da gerçekleştirmek için biz Türkcell’le eğitim ve insan kaynakları konusunda benchmarking çalışması yaptık. Şu anda Cep telefonlarını bir ücret ödeme aracı olarak kullanmayı hedefliyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımızı belediyenin şirketi Belbimle beraber devam ettiriyoruz. Mesafe bazlı ücretlendirmenin de yazılımlarını tamamlamak üzereyiz. Tüm şehir içi hatlarda bu uygulamayı hayata geçirmeyi planlıyoruz.” diye konuştu.







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Arşiv Haberler Haberleri

YUKARI YUKARI