Bugun...



İTÜ ile Rolls-Royce Arasında Enerji İşbirliği


facebook-paylas
Tarih: 19-12-2013 23:41

İTÜ ile Rolls-Royce Arasında Enerji İşbirliği


İTÜ ile Rolls-Royce Arasında Enerji İşbirliği

Nükleer sanayinin gelişimine yönelik İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Rolls-Royce arasındaki nükleer konusundaki işbirliği mutabakat zaptı, Bakan Yıldız`ın katıldığı Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığında gerçekleştirilen törenle imzalandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Yerli firmalarımızı Rolls-Royce nezdinde bir nevi görücüye çıkartacağız ve bunun zemini de İstanbul Teknik Üniversitesi Teknopark olacak. Nükleer güç santralleriyle alakalı yaklaşık 16 milyar dolarlık yerli pazarına karşılık gelecek işlem için İTÜ`nün iyi bir ev sahipliği yapacağını ve üniversite-sanayi işbirliğine de çok iyi başlık oluşturacağı kanaatindeyim" dedi.

Bu işbirliğinin yerli sanayinin gelişmesi adına yapıldığını belirten Yıldız, "Nihai bir nokta değil ama başlamak adına yapılan bir iş. Türkiye`de knowhow transferiyle beraber yapılacak bütün bilgi akışlarının İTÜ Teknopark`ta üniversite sanayi işbirliğiyle beraber toplanması adına önemli bir artı olacaktır" diye konuştu. 

İTÜ mezunu olarak farklı bir heyecan duyduğunu da dile getiren Yıldız, "Biz aslında yerli firmalarımızı Rolls-Royce nezdinde bir nevi görücüye çıkartacağız ve bunun zemini de İstanbul Teknik Üniversitesi Teknopark olacak. Nükleer güç santralleriyle alakalı yaklaşık 16 milyar dolarlık yerli pazarına karşılık gelecek işlem için İTÜ`nün iyi bir ev sahipliği yapacağını ve üniversite-sanayi işbirliğine de çok iyi başlık oluşturacağı kanaatindeyim" ifadesini kullandı.

Bakan Yıldız, Karaca`nın bu sözleri üzerine "Desteğimiz tam" ifadesini kullandı.

Yıldız, mutabakat zaptı töreni sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin nükleer santraller konusunda Türkiye`nin "yavaş ilerlediği" yönündeki eleştiriyi hatırlatarak değerlendirmesini sorması üzerine Yıldız, Japonya`daki Fukuşima kazası sonrası nükleer santrallerin güvenliğinin daha sıkılaştırıldığını vurguladı. Türkiye`de de nükleer santralin güvenlik sistemlerinin yansımalarıyla 1,5 yıl uğraştıklarını belirten Yıldız, "11 temel başlıkta 183 detay başlık üzerinde çalışılıyor. Bu öyle kolay bir şey değil. Belki şöyle bir eleştiri dile getirilebilir; `niye bu işleri aceleye getiriyorsunuz, güvenlik sistemini. Fukuşima`da böyle oluyor` denilebilir" ifadelerini kullandı.

Yıldız, Akkuyu NGS`nin bütçesine ilişkin de "Rusya Hükümeti tarafından 3 hafta kadar önce kamu bütçesinden Akkuyu için 700 milyon dolar civarında pay ayrıldı. Proje çalışmaları bir taraftan devam ediyor, ÇED ile alakalı müracaatlar yapıldı, onların sonuçları alınıyor. Bu bir süreç. Hocalarımızın suçu değil. Şimdiye kadar 40 yıldan beri yapmak isteyip de şu veya bu şekilde yapılamayan bir işten bahsediyoruz. Türkiye`de nükleer kültür diye bir şey yok. Bunu hep beraber oluşturmamız lazım" diye konuştu.

Bir öğretim üyesine hangi ülkelerdeki nükleer santralleri gördüğünü sorduğunu ve "hiçbirini görmedim" yanıtını aldığını bildiren Yıldız, Türkiye`nin "yüzme dersi verip de havuzu olmayan bir ülkeye benzediğini" söyledi. 

"Erzincan kompresör merkezi stabil rejimle çalışıyor"

Yıldız, Erzincan kompresöründe sıkıntılar olduğu iddialarına yönelik soru üzerine, birçok gelişmiş ülkede son birkaç hafta içerisinde hava şartları nedeniyle elektrik kesintileri oluştuğunu ve bunların gayet doğal olduğunu belirtti. "Angola`dan değil Stockholm`den örnek veriyorum" diyen Yıldız, "Erzincan kompresör merkezi test çalışmalarından geçti, şu anda stabil rejimle çalışıyor" ifadesini kullandı. 

BOTAŞ`ın mevcut dağıtım ve iletim kapasitesinin iyileştirilmesi yönünde hızlandırılmış adımlar atılıp atılmayacağı yönündeki soru üzerine Yıldız, şöyle konuştu: :

"Dağıtım ve iletim hatlarıyla alakalı zaten yatırım programında da var, iyileştirmeler yapılması lazım. Çünkü Türkiye hızla büyüyor. İstanbul`da 6-16 Aralık arasında doğal gazın kullanım farkı yüzde 42 civarında. Ağustos ayıya karşılaştırmıyoruz. Antalya`da yüzde 25 civarında. Eskişehir ilinde yaz kullanımıyla kış kullanımı arasında 22 kat fark var. Rakamlar çok çarpıcı. Bu işletmeyi ne kadar dikkatli yönetmenizle alakalı. Bunla alakalı arkadaşlarımızla konuştuk, yatırımlarını artırıyorlar, kompresör merkezleriyle alakalı işlemleri yapıyorlar. Doğal gazın azı çok, çoğu da az zararlıdır. Bizim bunu dengede tutturmamız lazım." 

İstanbul merkezli soruşturma

Yıldız, bir gazetecinin "İstanbul merkezli soruşturmanın Türkiye`nin önemli projelerinin ortaya çıktığı bir dönemde gerçekleştirilmesine" yönelik değerlendirmesini sorması üzerine, kısa süre önce Azerbaycan`da ŞahDeniz-2 projesinin nihai yatırım kararı alındığını anımsattı. Bu projenin Avrupa ülkelerinin enerji arz güvenliğine yönelik olduğunu ifade eden Yıldız, "45 milyar dolarlık bir iş ve 5 yılda harcanmak durumunda 2019 yılında Türkiye`ye gaz gelmesi için. Önemli bir proje, Türkiye bunun en büyük parçası. Bunun bu iki günlük konularla ilişkilendirilip ilişkilendirilmeyeceğini mutlaka yorum yapanlar bilirler."

Irak konusunda da önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Yıldız, "Biz de ülkemizin vatandaşımızın refah seviyesini yükseltmek adına bu projeleri takip edeceğiz. Hangi olaylara tesadüf etti, onlar arkasından gelecek" şeklinde konuştu.







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Arşiv Haberler Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI