Bugun...



Avrasya İş Adamları Forumu Galası


facebook-paylas
Tarih: 16-12-2013 23:25

Avrasya İş Adamları Forumu Galası


Avrasya İş Adamları Forumu Galası

Kocaeli Valiliği tarafından düzenlenen 30 ülkeden 300 işadamının katıldığı "Avrasya İş Adamları Forumu" gala yemeği Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat ERGÜN ve Kocaeli Valisi Ercan TOPACA’nın katılımıyla gerçekleşti. 

Çayırova Ramada Otel’de düzenlenen gala yemeğine; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat ERGÜN, Kocaeli Valisi Ercan TOPACA,  Makedonya Devlet Bakanı Hadi NEZİR, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir YAĞÇILAR, Romanya Parlamentosu Senatörü Marian VASİLİEV, Kocaeli Vali Yardımcısı Osman SARI, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, Karadeniz Üniversiteler Ağı Başkanı Prof. Dr. Eden MAMUT, TÜKSİAD Başkanı Gültekin ŞENEL, EKO Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet EREN ile 30 ülkeden 300’ü aşkın sanayici ve işadamı katıldı.

EKO Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet EREN ve Karadeniz Üniversiteler Ağı Başkanı Prof. Dr. Eden MAMUT’un konuşmasından sonra kürsüye gelen Kocaeli Valisi Ercan TOPACA yaptığı konuşmasında; “Yaklaşık 30 ülkeden gelen siz değerli konuklarımız, bizim işadamlarımızla bir araya geldiniz ve tanıştınız.  Bir anlamda hem dostluğu geliştirdik, hem de aramızdaki ticaret, alışverişi geliştirme imkanı oldu. Önümüzdeki dönem içerisinde aramızdaki dostluğun ve ticaretin artmasına vesile olacaktır. Bizim inancımıza göre çalışmak ve rızkını aramak her insan için ibadettir. Başkasına yük olmadan hayatını devam ettirmek ve çalışmak insanın yapacağı en önemli iştir. Sizlerde kendi ticaretinizi, rızkınızı aramak artırmak ve paylaşmak maksadıyla buraya geldiniz. Hepimiz bir anlamda bu ticareti yaparken iyi niyetle her türlü ön yargıdan uzak bir şekilde bu işi yapmaya çalışıyoruz. İnşallah bu ticaret her birimizin ülkesinde refahın, huzurun, kardeşliği ve bütün dünyada barışın daha da kuvvetlenmesine vesile olur. Biz ülke olarak millet olarak barışı, kardeşliği, sevgiyi, saygıyı ve paylaşmayı önemseyen bir kültürün temsilcileriyiz. Ülkemize teşriflerinizden dolayı kendi kültürünüzü, kendi ticari alışkanlıklarınızı, kendi tecrübelerinizi bizlerle paylaşmalarınızdan dolayı hepinize şükranlarımı sunuyorum. Bu duygularla hepinizi sevgi ve saygılarla selamlıyor” diyen Vali TOPACA, bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat ERGÜN yaptığı konuşmasında; “30`ya yakın ülkeden 300 iş adamlarının katıldığı forumun, ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilere çok büyük ivme kazandıracak. 11 yıl önce 36 milyar dolar ihracat yapanTürkiye`nin, bugün 160 milyar dolarlık bir ihracat rakamına yaklaştı. Bu yeter değil. Çünkü önümüzdeki 10 yılda bunu 500 milyar dolara çıkaracak bir atılım gerçekleştireceğiz. En büyük ihracat pazarımız olan Avrupa`da son bir kaç yıldır büyük olumsuzluklar yaşanmasına rağmen, biz ekonomik kriz sonrasında en hızlı istihdam artışı sağlayan ülkelerden biri olduk. Etrafımızdaki bir çok ülkede istihdam azalırken.  2010-2011 yıllarında dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer aldık.

2012-2013 yıllarında ise dünyadaki gelişmeleri de takip ederek ve ekonomik kırılganlıkları en aza indirmek amacıyla büyüme hızımızı bilinçli bir şekilde bir miktar geriye çektik, bir miktar düşürdük. Salı günü açıklanan rakamlara göre, bu yılın 3. çeyreğinde yüzde 4,4 gibi bir büyüme gerçekleştirdik. Bu büyüme rakamları elbette uzun ve orta vadede bizim açımızdan yeterli rakamlar değil ancak bir çokAvrupa ülkesi bizim mütevazi olarak değerlendirdiğimiz bu rakamları gerçekten imrenerek, seyretmektedirler. Yani yüzde 2`lik yüzde 3`lük bir büyümeyi hasretle beklemektedirler. Hala bir çok ekonomi yerinde saymakta, hala küçülen ekonomiler var.

Her türlü yatırımcı için ham madde temini, pazarlara yakınlık,  yasal altyapı, siyasi istikrar, genç ve büyük nüfus gibi avantajları olan Türkiye`nin, İtalya ve Çin arasındaki geniş coğrafyada en rekabetçi ülkelerden bir tanesi oldu. Ülkemizi her alanda çok daha yüksek standartlara kavuşturmamız gerekiyor. Bu açıdan özellikle araştırma geliştirme, markalaşma, üniversite sanayi işbirliği gibi konulara çok daha ayrı bir motivasyonla yaklaşıyoruz. Bugün dünyada önemli bir üretim merkezi haline gelen ülkemizi, aynı zamanda bir teknoloji üssüne de dönüştürmeyi hedefliyoruz" dedi.

Konuşmalardan sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat ERGÜN ve Kocaeli Valisi Ercan TOPACA, Makedonya Devlet Bakanı Hadi NEZİR, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir YAĞÇILAR, Romanya Parlamentosu Senatörü Marian VASİLİEV’e çini işlemeli tabak ve sponsorlara günün anısına plaketleri verildi. Afganistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Haji Mail Agha Khairkhwa, Bakan ERGÜN’e Afgan kostümü takdim etti.


Kaynak: Kocaeli Valiliği







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Arşiv Haberler Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI