Tweet |
MERSİN (CİHAN)- Uluslararası Silifke Kültür Haftası etkinlikleri Mersin'in Silifke ilçesinde 'Yörük Yılı' adı
MERSİN (CİHAN)- Uluslararası Silifke Kültür Haftası etkinlikleri Mersin`in Silifke ilçesinde `Yörük Yılı` adı altında görkemli bir törenle başladı. 23-26 Haziran tarihleri arasında 41.`si düzenlenecek etkinlik ilk gününde renkli görüntülere sahne oldu.
Uluslararası Silifke Kültür Haftası etkinlikleri, Atatürk Anıtı`na çelenk bırakıldıktan sonra İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başladı. Silifke Halk Eğitim Merkezi önünde düzenlenen etkinliğe; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, CHP’li Mersin milletvekilleri Ali Rıza Öztürk ile Aytuğ Atıcı, Silifke Kültür Haftası Komite Başkanı ve Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar, Silifke Emniyet Müdürü Yüksel Biçer, CHP Silifke İlçe Başkanı Mustafa Şimşekli ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Açılış konuşması Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut tarafından yapıldı. Kültürün önemine değinen Turgut, “Bu festivalimizin adını ‘Yörük Yılı’ olarak ilan etti. `Yürüyen Türk` anlamında kullanılan `Yürük` kelimesi daha sonra `Yörük` haline dönüştürülmüştür. Yörük cesurdur, Yörük muharibtir, Yörük güvenilirdir. Genel olarak konar-göçer hayat yaşayan tüm topluluklar için kullanılan bu isim daha çok göçebe hayatı yaşayan oğuz boyları için `Alem` yani özel isim olmuştur. 11. yy’da Orta Asya’dan göç eden ve göçeme hayatı yaşayan Oğuzlar, Malazgirt zaferinden sonra Anadolu’ya geldiler. Burada eski hayat tarzlarını devam ettirdiler. Oğuz boyları Anadolu’nun her yanına yayıldı. Bir kısmı yerleşik hayata geçerek `Türkmen` adını aldı, bir kısmı da göçebe hayatını sürdürüp `Yörük` ismiyle anıldı. Bizler, vatanımıza, toprağımıza, bayrağımıza sahip çıkarken aynı zamanda temelimizi oluşturan Yörük kültürümüze de sahip çıkacağız.” dedi.
Festival Komite Başkanı ve İlçe Kaymakamı Fatih Damatlar da, Silifke’nin, adını festivallerle duyurduğunun altını çizdi. Damatlar, “41 yıldır kutlanan bu festivaller sayesinde Silifke adını Türkiye’ye olduğu gibi dünyaya da duyurmuştur. Silifke halkı geçmişine sahip çıkarak bu değerlerini korumuştur. Silifke, Akdeniz`in incisi olan coğrafyanın deltasında buruna, ovasından, okyanusuna kadar bir çok birleşimi içerene engin bir tarihi dokuya yaygın ve köklü bir kültürel geçmişe ulusal ve uluslararası bir ilgiye sahip cennet bir yurt köşesidir. İlçemizin tanıtılması sevgi ve barışın kardeşliğin kökleşmesi daha nice festivallerde sağlık mutluluk içinde bir araya gelmesi temennisiyle hepinize en içten saygılar sunarım.`` dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise Silifke’nin kendileri için diğer ilçeler kadar önemli olduğunu söyledi.
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ise şunları söyledi: “Müzik ve folklor festivali olmaktan çıkıp hepsini kapsayan bir isim bulunmuş ve kültür olarak isimlendirilmiş olmasına oldukça mutlu oldum. Ben de Sarıkeçili aşiretinin bir evladı olarak `Yörük Yılı` olarak ilan edilmesinden oldukça mutlu oldum. Festivalin huzur içinde geçmesini diliyorum.``
Konuşmaların ardından açılış kurdelesı kesildi. Yaş kütüğüne bröve çakılırken, büyük coşku yaşandı. Daha sonra kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Kortej öncesinde, Silifke Belediye Halk Oyunları ekibinin gösterisine Belediye Başkanı Mustafa Turgut da eşlik etti. “Silifke’nin Yoğurdu” isimli halk oyununu oynayan başkan Turgut, büyük alkış aldı.
Geçişte, Silifke Yörüklerinin bir birinden ilginç ve yöreye ait oyunlar ve gelenekler sergilendi. Vatandaşlar, kortej esnasında Kabasakallı Yörüklerinin kız alma oyununu sergilediği sırada izdiham oluştu. Kortej geçişi sırasında taş dibekte buğday döven vatandaşlara eşlik eden Belediye Başkanı Mustafa Turgut, milletvekilleri Öztürk ve Atıcı’da eşlik etti.
Yoğun katılımla gerçekleştirilen Uluslararası Silifke Kültür Haftası açılış programı alkışlarla sona erdi. CİHAN