Bugun...



Milas – Bodrum Havalimanı`nın İlk Kirası Ödendi


facebook-paylas
Tarih: 13-08-2014 22:53

Milas – Bodrum Havalimanı`nın İlk Kirası Ödendi


Milas – Bodrum Havalimanı`nın İlk Kirası Ödendi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Son 12 yılda havacılık dünyada yılda ortalama yüzde 5 büyürken, Türkiye`de 14,5 seviyesinde büyüdü. Ne kadar övünsek az" dedi.

 

Milas-Bodrum Havalimanı`nın işletilmesi ihalesini kazanan TAV Havalimanları`nın, ilk taksiti ödemesi dolayısıyla JW Marriot Otel`de tören düzenlendi.

 

Bakan Elvan, buradaki konuşmasında, Türkiye`de havacılık sektörünün, son yıllarda yapılan yatırımlar ve gerçekleştirilen reformlarla dünya ortalamasının üzerinde performans gösterdiğini söyledi. Elvan, "Son 12 yılda havacılık dünyada yılda ortalama yüzde 5 büyürken, Türkiye`de 14,5 seviyesinde büyüdü. Türkiye, dünya ortalamasının 3 katına yakın büyüme performansına sahiptir. Ne kadar övünsek az" diye konuştu.

 

Bir çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede havacılık sektöründe kriz yaşandığını, şirketlerin küçülmeye gittiğini anlatan Elvan, böyle bir ortamda Türkiye`de havacılık sektörünün büyümesinin gurur verici olduğunu söyledi.

 

Kamu-özel sektör işbirliğiyle geçekleştirilen yatırımlar hakkında da bilgi veren Elvan, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle Türkiye`de gerçekleşen projelerin son derece başarılı olduğunu kaydetti.

 

- "Türkiye bir istikrar adasıdır"

 

Söz konusu projelerin dünyada örnek gösterildiğini dile getiren Elvan, şöyle konuştu:

 

"YİD modeline bir çok ülkede Türk modeli de deniyor. Türkiye, bu alanda çok önemli başarılar sağladı. Bunun en önemli avantajı, devletin kasasından 1 kuruş para çıkmadan yatırımların özel kesim tarafından gerçekleştiriliyor olması. 3`üncü havalimanımız için 10 milyar avronun üzerinde yatırım gerçekleşecek. Bunun karşılığında yılda 1 milyar avronun üzerinde devletin kasasına para girecek. Dünyanın hangi ülkesinde bunu gerçekleştirebilirsiniz. Türkiye bir istikrar adasıdır, bu projeler Türkiye`de gerçekleştiriliyor, gerçekleştirilmeye de devam edecek. Özellikle kamu ve özel kesimin işbirliği halinde bu projelerin gerçekleştirilmesi ülkemiz açısından gurur verici."

 

Atatürk, Sabiha Gökçen, Esenboğa, Adnan Menderes, Antalya, Bodrum-Milas havalimanlarının da kamu özel kesim işbirliğiyle gerçekleştirilen yatırımlar olduğunu anlatan Elvan, eskiden yaklaşık 25 yılda gerçekleştirilen kamu yatırımlarının kamu-özel kesim işbirliğiyle 1-2 yılda hayata geçirildiğini söyledi.

 

Bodrum-Milas Havalimanının terminal binalarının 20 yıllığına işletme hakkının devrinin gerçekleştirildiğini anımsatan Elvan, şöyle devam etti:

 

"Kiracı evine yerleştiği zaman çok sevinirmiş, ev sahibi ise parayı ilk tahsil ettiği gün sevinirmiş. Hem kiracı hem de ev sahibi açısından mutlu bir günü yaşıyoruz. Toplam bedel, 717 milyon avro artı KDV`si var. 15 Temmuz`da devir teslimi gerçekleşti. Bugün imtiyaz bedelinin yüzde 20`si olan 143 milyon 400 milyon avro artı KDV`yi tahsil edeceğiz. Bir günlük kira bedeli KDV dahil 116 bin avro, bugünkü kura göre bu tutarın karşılığı 335 bin liraya tekabül ediyor. Kiracının iyisi kirasını aksatmayandır diyor ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, JW Marriot Otel`de düzenlenen törende, idare lehine en yüksek imtiyaz bedelini teklif eden TAV Havalimanları`nın 717 milyon avro+KDV imtiyaz bedeliyle ihaleyi kazandığını anımsattı.

 

Tamamlanan yasal prosedürün ardından DHMİ ile işletmeye hak kazanan TAV Milas-Bodrum Terminal İşletmeciliği arasında 11 Temmuz`da imtiyaz sözleşmesi imzalandığını ifade eden Birdal, sözleşme gereğince 15 Temmuz`da işletmeci şirkete iç hatlar terminali devrinin gerçekleştirildiğini söyledi. DHMİ`nin havacılık sektöründe gerçekleştirilen kamu özel işbirliği projesi sayısının 18`e ulaştığına dikkati çeken Birdal, şöyle konuştu:

 

Özel sektör tarafından işletilen Milas-bodrum havalimanı dış hatlar terminali ile kuruluşumuzca işletilmekte olan iç hatlar terminaliCIP/genel havacılık terminalinin 20 yıllığına işletme haklarının devri ihalesi kuruluşumuzca 21.03.2014 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

 

İdare lehine en yüksek imtiyaz bedelini teklif eden tav havalimanları holding a.ş.  717.000.000- Euro KDV imtiyaz bedeli ile ihaleyi kazanmıştır.

 

Tamamlanan yasal prosedürün ardından kuruluşumuz ile işletmeye hak kazanan tav Milas-bodrum terminal işletmeciliği arasında 11.07.2014 tarihinde imtiyaz sözleşmesi imzalanmıştır.

 

Söz konusu imtiyaz sözleşmesi gereğince 15.07.2014 tarihinde işletmeci şirkete iç hatlar terminalinin devri gerçekleştirilmiştir.

 

Bugün Milas-bodrum havalimanı mevcut dış hatlar terminali, cıp/genel havacılık terminali ile iç hatlar terminali ve mütemmimlerinin işletme hakkının devrine ilişkin yapılan ihale sonucu belirlenen imtiyaz bedelinin %20 si olan 143.000.000 euro + kdv’nin peşin ödemesine tanıklık etmek üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız.

 

Bu güzel ve anlamlı törene başlamadan evvel sizleri KÖİ projeleri ve Milâs-bodrum havalimanı imtiyaz hakkı devri konusunda sizleri kısaca bilgilendirmek isterim. 

 

Dhmi, kamu-özel sektör işbirliği sayesinde özel sektör kaynaklarının önemli alt yapı yatırımlarına aktarılması konusunda türkiye`nin öncü ve örnek kuruluşları arasında yer almaktadır.

 

Dhmi bu modelle ülkemize çok büyük eserler kazandırmış, dünyaya örnek olmuştur.

 

Kuruluşumuzca bugün itibarıyla ülkemiz havacılık sektöründe gerçekleştirilen kamu özel işbirliği projesi sayısı 18’e ulaşmıştır.

 

Bu projelerin 10 adedi 3996 sayılı kanun kapsamındaki yid modeli projeleri olup, 8 adedi ise mevcut tesislerin işletme haklarının devrine yönelik 5335 sayılı kanun kapsamındaki projelerdir.

 

Bugün itibariyle kamu özel işbirliği projelerinden tahsil edilen tutar;  yaklaşık 10 Milyar TL’dir.

 

Tüm KÖİ projelerinden elde edilecek toplam gelir 28.440.481.611 Euro’dur.

 

Havalimanları yatırımlarının ülkemiz turizmine ve ekonomisine katkısı büyüktür. 

 

Türkiye geneli havalimanları arasında yolcu trafiğinde 7. Sırada yer alan Milâs-bodrum havalimanı hizmete girdiği 1997 yılından itibaren yoğun bir trafik profili sergilemiştir.

 

Avrupa havalimanları yolcu sıralamasında 5 yıl öncesinde 108. Sırada iken, şu an 86. Sıraya yükselen havalimanımızda; yolcu trafiğinde 2013’e göre % 3 artış sağlanmıştır.  Temmuz sonu itibariyle artış % 8  olarak gerçekleşmiştir. 

 

Milas-bodrum havalimanı;  “engelsiz havalimanı” ve "yeşil kuruluş (greencompany)" unvanına sahiptir.

 

5 milyon dış hat yolcu/yıl kapasiteli dış hatlar terminali;  özgün mimariye sahip, modern, dünya havalimanları içinde de ödüle layık görülen bir projedir. Projenin yatırım maliyeti; 125 milyon Euro’dur.

 

Daha önce yid modeliyle inşa edilen dış hatlar terminalinin 22.10.2015 tarihinde işletim süresi tamamlanacaktır. Terminal, bu tarihten sonra tav havalimanları holding AŞ. Tarafından işletilecektir.

 

Milas bodrum havalimanında, yid yatırımlarına ilave olarak DHMİ öz kaynakları ile de 2002-2014 yılları arasında toplam 87 milyon tutarında yatırım yapılmıştır. (yap işlet devret - işletme hakkı devri hariç)"

 

 

TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ise çok mutlu olduklarını belirterek, "Biz bu hikayeye 1997`de DHMİ ile birlikte başladık" dedi.

 

İstanbul Atatürk Havalimanı`nın, Türkiye`nin 2. yap-işlet-devret projesi olduğunu anımsatan Şener, havalimanın 22 ayda tamamlandığını anlattı.

 

Şener, TAV`ın 2013 yılında yaklaşık 84 milyon yolcuya hizmet verdiğini kaydetti. TAV Havalimanlarının Türkiye`deki 5`nci, dünyadaki 14`ncü havalimanının devrini aldığını bildiren Şener, "Dünyada 14 havalimanı işletiyoruz. Finansal karlılıklarımız, hiç bir zaman, ülkemizi düşünmenin ve bunun için çalışmanın önüne geçemez. Bunun için her zaman çalışanlarına saygılı, müşterilerinin mutlu olduğu havalimanlarını yönetmekten ve ülkemizi temsil etmekten gurur duyuyoruz" diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından 143 milyon 400 bin avroluk temsili çek, Bakan Elvan`a, TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve İcra Kurulu Başkanı Sani Şener tarafından takdim edildi. Milas Bodrum Havalimanı’nın temsili anahtarı da TAV yöneticilerine verildi.







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Arşiv Haberler Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI