Bugun...



"Vizyoner Lider İşini Rüyalarına Taşır"


facebook-paylas
Tarih: 12-12-2013 23:21



"Vizyoner Lider İşini Rüyalarına Taşır"

İSTANBUL- Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu’nda konuşan İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı “Vizyoner lider, işini rüyalarına taşır” dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde düzenlenen Yerel Yönetimler konferansına katılan İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı “Yerel Yönetimlerde Kurumsallaşma ve Vizyoner Liderlik" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerinin büyük ilgi gösterdiği konferansta İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.
Kurumsallaşma, vizyoner liderle mümkün olur

Kendisinin hem akademisyen hem de yönetici olduğunu anımsatan Baraçlı, Kurumsallaşan yerel yönetimlerde vizyon, misyon ve amaçların açık ve belirli olması gerektiğini belirtti. Vizyoner liderlerin işini rüyalarına taşıdığını ifade eden Baraçlı, “Kurumsallaşma, vizyoner liderlerle mümkün olur. Bizler hem akademisyen hem de yönetici olarak olaylara farklı boyutta bakmayı hedef edindik. Kurumsallaşma çok önemli bir unsur ve bireyin kendisinde başlıyor. Bireyin, ailenin işletmenin ve devletin birlikte kurumsallaşması gerekiyor. Bireyde kararlılık ve heyecan olmaz ise bunu ailesine ve ülkesine yansıtamaz. Yerel yönetimler açısından kurumsallaşmanın, sürdürülebilirlik açısından da çok önemli olduğunu, yerel yönetimlerin geleceğe yönelik hizmetler sunabilmesi için önemli bir unsur olduğunu düşünüyorum. Bunları yaparken kaynakların da doğru bir şekilde yönetilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Kurumsallaşma için aynı dilin konuşulması gerekiyor

Kurumsallaşmanın olabilmesi için aynı dilin konuşulması gerektiğine dikkati çeken Baraçlı, “Kurumlarda aynı dilin konuşulması, herkesin konuştuğundan birbirini anlayabilmesi, ortak dilin olması, hem işletmecilik anlayışında hem de ürün ve hizmet üretim anlayışında birbirinin dilini anlayan insanların ortak hedeflere daha hızlı koşabilecekleriyle ilgili bir sonuç elde ediliyor. Organizasyon içerisinde en üst yönetimden en alttaki çalışanlara kadar kimin ne yapacağı açık ve net olarak tespit edilmelidir. Organizasyonda otorite ve sorumluluk ilişkisi çok iyi bir şekilde oluşturulmalıdır. Vatandaşlar kamu politikasına ilişkin karalar, projeler ve planlanan faaliyetler hakkında bilgilendirilmelidir. Vatandaşların yönetimin kararları konusunda görüş ve eleştirilerini açıklayabilmeleri için çeşitli yöntemlerden istifade edilmelidir. Vatandaşların eleştiri ve önerilerine açık olunmalıdır.  Vatandaşlara, müşterilere saygı gösterilmelidir.” dedi.

Kurumsallaşma işletmelerin ömrünü uzatır

Kurumsallaşmanın işletmelerin ömrünü uzattığını dile getiren Baraçlı, kurumsallaşan şirketlerin asırlık çınar gibi uzun süre faaliyetini sürdürdüğünü söyledi. Kurumsallaşan şirketlerde ve kurumlarda kişiler değişse bile mantığın değişmediğini belirten Baraçlı, “Kurumsallaşmanın yazılı bir anayasası olmasa bile işletmelerin faaliyetlerinde hedef birliğine varabilecek bir yönetim anlayışına ortak heyecan ve ortak amaçlar vardır. Kurumsallaşmanın 9 adımı var. Bunlar; misyon, vizyon ve amaçlar, İlke ve değerler, organizasyon yapısı, çalışanlara değer verme, vatandaşa yakınlık, özerklik ve müteşebbislik, aksiyon, politik ilişkiler ve son olarak da sürdürülebilirlik olarak sıralanıyor. Bu adımlar gerçekleştiğinde sıfır hataya ulaşılır. Sıfır hata ise aynı tip hatanın tekrar etmemesidir.” şeklinde konuştu.

Vizyoner lider, vatandaş memnuniyetini üst seviyelere çıkartır

Vizyoner liderin, vatandaş memnuniyetini daha üst seviyelere çıkarmanın gayreti içerisinde olması gerektiğini kaydeden Baraçlı, “Memnuniyet odaklı bir yönetim anlayışında ihtiyaçların belirlenmesi, ihtiyaçların karşılanması için de tüm süreçlerin yeniden yapılandırılmasını esas hale getirmemiz gerekiyor. Süreçleri yeniden yapılandırmak ve memnuniyeti ön plana çıkartmak için de tüm dış kaynaklardan  yararlanmamız lazım. Departmanlar arasındaki koordinasyonu sağlayabilecek bir yönetim anlayışı içerisinde hareket etmemiz gerekiyor. Sistemlerle çalışıp bütünsel bir bakış açısıyla baktığımızda hem etkinlik hem de verimlilik ortaya çıkar. Etkinlik nedir derseniz? Etkinlik, doğru işlerin doğru bir şekilde yapılması anlamına geliyor. 20. Yüzyılda sonuç odaklı bir yaklaşım varken 21. Yüzyılda süreç odaklı bir anlayış hâkim. Bu noktada sosyal medya önemli bir unsur. Hizmetinizden memnun olmayan vatandaş aynı anda milyonlarla memnuniyetsizliğini paylaşıyor. Kamu işletmelerinde sosyal medya, beyaz masa, e-mail ortamında gelen şikayetler, mektupla gelen şikayetler dâhil hepsi dikkate alınmalı ve bunlarla ilgili bir benchmarking çalışması yapıp kamu işletmesi ve diğer farklı işletmelerde kıyaslama çalışmaları yapılmalıdır. İhtiyaç analizini yaptıktan sonra da ihtiyaçların karşılanması için o düzeyde ürün ve hizmeti üretmeyi kendimize hedef edinmemiz lazım.” diye konuştu.

Farklılığı ortaya koyacak bir anlayışla hareket etmemiz gerekiyor.

Vizyonel lider hedefini sıfır hataya ulaşmak olarak belirlemelidir diyen Baraçlı konuşmasına şöyle devam etti: “Vizyoner lider yapabileceği söyleyen ve söylediğini yapan liderdir. Kurumsal yönetimlerde halka daha iyi ve kaliteli hizmet vermek için ilkeler ve değerlerin açık, anlaşılır ve belirli olması gereklidir. Farklılığı ortaya koyacak bir anlayışla hareket etmemiz gerekiyor. İşletmeler açığa çıkmamış ihtiyaçlarını keşfeden inovatif bir yönetim anlayışına sahip oldukları zaman marka olabiliyorlar. Her şey hep aynı tarzda ilerlediği zaman gelişme kaydedilmez. Sürdürülebilirlik ve başarının itici gücü vizyonel bakış, kurumları geleceğe taşır. Kurumun marka haline gelmesi liderlikle oluyor. Stratejik büyümenin temeli ise kalitedir. Kaliteli hizmet üretimi sizi ve kurumunuzu geleceğe taşır. Kamu işletmelerinde durağanlık olur. Ancak son dönemlerde o da sona erdi. Herkes performans yönetim sistemine dayalı bir anlayışla çalışıyor. Stratejik plandaki hedeflerin tutturulabilmesi için sürekli iyileştirme odaklı bir yönetim anlayışı var.”

Programın sonunda İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, öğrencilerin sorduğu sorulara içtenlikle yanıt verdi. Soru cevap bölümünün ardından program, plaket töreniyle sona erdi.







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Arşiv Haberler Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI