Bugun...



İnternet Geliştirme Kurulu Yönetmeliği Yürürlükte


facebook-paylas
Tarih: 17-12-2013 23:53

İnternet Geliştirme Kurulu Yönetmeliği Yürürlükte


İnternet Geliştirme Kurulu Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi

İnternet Geliştirme Kurulu Yönetmeliği Yürürlüğe Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Daha önce 2011 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı`nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname doğrultusunda kurulan İnternet Geliştirme Kurulu, 14 Aralık 2013 Cumartesi günü yayınlanan yönetmelikle birlikte daha net bir görev ve organizasyon şemasına kavuşmuş oldu. Yayınlanan yönetmeliğin oldukça detaylı hazırlanması ve İnternet Geliştirme Kurulu`na daha önceki gibi 4 yerine 21 ana görev tanımlaması dikkat çekici.

Daha önce 2011 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı`nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname doğrultusunda kurulan İnternet Geliştirme Kurulu, 14 Aralık 2013 Cumartesi günü yayınlanan yönetmelikle birlikte daha net bir görev ve organizasyon şemasına kavuşmuş oldu. Yayınlanan yönetmeliğin oldukça detaylı hazırlanması ve İnternet Geliştirme Kurulu`na daha önceki gibi 4 yerine 21 ana görev tanımlaması dikkat çekici.

İnternet Geliştirme Kurulu; 01/11/2011 tarihli, 28102 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan 655 Karar Sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı`nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 29.Maddesine dayanılarak oluşturulmuş bir kuruldu. 7 kişiden oluşan bu kurul, ana görev olarak internet ortamının ekonomik, ticari ve sosyal hayat ile bilim, eğitim ve kültür alanında etkin, yaygın kolay erişilebilir olarak kullanımını teşvik edecek politika ve strateji önerileri hazırlamak ve Bakana sunmak ile görevliydi. İlgili kurulun görevleri 655 Karar Sayılı KHK`da şöyle tanımlanıyordu:


  • a) İnternet ortamının ekonomik, ticari ve sosyal hayat ile bilim, eğitim ve kültür alanında etkin, yaygın, kolay erişilebilir olarak kullanımını teşvik edecek politika ve strateji önerileri hazırlamak ve Bakana sunmak.

    b) Türk Kültürü, Türk Tarihi ve Türk Dünyasıyla ilgili bilgilerin internet ortamında daha fazla yer alması ve bunların tanıtılması hususunda çalışmalar yapmak, yaptırmak ve öneriler hazırlamak ve Bakana sunmak.

    c) İnternet ortamının güvenli, serbest, özgür ve faydalı kullanımı ile katma değer üretmesine yönelik öneriler hazırlamak ve Bakana sunmak.

    ç) Bakan tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.


Şimdi ise, 4. ve sonuncu görev olan “Bakan tarafından verilen benzeri görevleri yapmak” yeni yayınlanan yönetmelikle detaylandırılmış oluyor. Yeni yönetmelikte ilk 3 görev aynen kalırken bu görevlere eklenen yenileri şöyle:

 


  • ç) İnternet kullanımının faydaları konusunda toplumsal farkındalığın oluşturulmasını sağlamak.

    d) İnternete ilişkin etkinliklere katılmak, etkinliğin ve verimliliğin sağlanabilmesini teminen üniversite, kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmak.

    e) İnternet üzerinden yapılan yayınlar ve hizmetlerle ilgili olarak toplumu bilgilendirmek için yöntemler tespit etmek, yapılacak projeler hakkında görüş bildirmek ve Bakana önerilerde bulunmak.

    f) Devlet uygulamalarının yaygınlaştırılması, kamu kuruluşlarının birbirleri ile olan ilişkilerinde ve vatandaşa sundukları hizmetlerde internet ortamının daha yaygın kullanımı konusunda çalışmalar yaparak önerilerde bulunmak.

    g) İnternetin güvenli kullanımı ve güvenli internet hizmeti konusunda araştırmalar yaparak uygun politikaların belirlenmesi, bu konuda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığıyla koordineli bir çalışma içerisinde uygulamaya esas alınacak güvenlik kriterlerinin tespiti ve benzeri konularda önerilerde bulunmak.

    ğ) İnternet ortamının güvenli, serbest, özgür ve faydalı kullanımı ile katma değer üretmesine yönelik eğitim etkinliklerini desteklemek.

    h) Çocuklar ve gençler başta olmak üzere bireylerin ve toplumun internet üzerinden yapılan zararlı yayınlardan korunmasına yönelik olarak ulusal bazda yazılım programları hazırlanması konusunda çalışmalar yapmak ve önerilerde bulunmak.

    ı) Çocuklar ve ailelerde internet kültürünün artırılması, internet üzerinden istismar ve şiddet içerikli oyunların etkileri ve derecelendirilmesi gibi konularda ilgili kurumlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde toplumsal bilincin artırılması yönünde gerekli çalışmalar yapmak, yaptırmak ve önerilerde bulunmak.

    i) İnternet içerik ve yer sağlayıcılığının yaygınlaştırılması ve ulusal arama motoru teşkili konusunda gerekli çalışmalar yapmak üzere önerilerde bulunmak.

    j) Bilgi ve iletişim teknolojilerinde kullanılan tüm ürünler için araştırma ve geliştirme desteği ile yerli üretimin artırılmasına yönelik önerilerde bulunmak.

    k) Ulusal ve uluslararası sayısal uçurum olarak adlandırılan farklılıkların giderilmesi ve bilgi toplumu ve bilgi ekonomisi oluşumuna katkıda bulunmak amacıyla projeler ve öneriler belirlemek, uygulanabilirliklerini değerlendirmek, risk analizlerinin yapılması ve kabul gören tekliflerin gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak ve uygulama planlarının oluşturulması için Bakana öneride bulunmak.

    l) İnternet ile ilgili mevzuat için, uluslararası kuruluşlarca kabul gören uygulamaları ve Avrupa Birliği’nin bu alandaki mevzuatı ile uyumlu olmasına özen gösterilmesi için önerilerde bulunmak.

    m) İnternete erişim sağlayan işletmeciler arasında birlikte veya ayrı ayrı olarak görüşmek, sektörel sorunları tespit etmek, sorunların çözümü hususunda tavsiyelerde bulunmak.

    n) Görev alanına giren konularla ilgili olarak çalışmalarda bulunmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve konuyla ilgili uzmanların katılımıyla çalıştay yapmak, çalışma grupları ve geçici komisyonlar oluşturmak.

    o) Kamu ile internete erişim sağlayan işletmecilerle görüşmek, sektörel sorunları tespit etmek ve sorunların çözümü hususunda tavsiyelerde bulunmak.

    ö) Siber güvenliğin sağlanması için internet üzerinden alınması gereken tedbirlere ilişkin önerilerde bulunmak.

    p) Bakanlık politikalarının belirlenmesine katkı sağlamak amacıyla, Bakan tarafından talep edilen benzer konularda çalışma ve araştırmalar yapmak.

 


Ayrıca, 14 Aralık 2013 Cumartesi günü 28851 sayılı Resmi Gazete`de yayınlanan yönetmelikle birlikte, 1998`den bu yana var olan İnternet Kurulu için ilk defa; İnternet Geliştirme Kurulu`nun yapısı, çalıştırabileceği personel, ihtiyaç duyması halinde danışmanlık hizmeti alması ve kurul üyelerine ödenecek ücret, yol ve harcırah giderleri de net bir biçimde tanımlanmış oluyor.


Kaynak: TÜTED







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Arşiv Haberler Haberleri

YUKARI YUKARI