Bugun...



Tatile çıkacaklara uzmanından önemli trafik uyarıları


facebook-paylas
Tarih: 15-06-2014 16:56

Tatile çıkacaklara uzmanından önemli trafik uyarıları


BURSA (CİHAN)- Havalar ısındı, öğrenciler karne aldı, tatil başladı. Binlerce insan dinlenmek amacıyla

BURSA (CİHAN)- Havalar ısındı, öğrenciler karne aldı, tatil başladı. Binlerce insan dinlenmek amacıyla yurdun dört bir yanına gitmek için yollara düştü. Ancak kara yollarında yapılan iyileştirmelere rağmen kazalar bitmek bilmiyor. Büyük bölümü insan kaynaklı kazalarda binlerce insan hayatını kaybediyor. Uzmanlar; özel araçlarıyla yola çıkacak vatandaşlara dikkatli olmaları uyarısı yaparken, uykusuz yola çıkmamalarını istedi.

Adalet Bakanlığı Trafik kazaları Bilirkişisi ve Uluslararası Yol Emniyeti Uzmanı Mert İntepe, özel araçlarıyla yola çıkacak vatandaşlara dikkatli olmaları uyarısı yapıyor. Sürücülerden, uykusuz yola çıkmamalarını isteyen İntepe, şu uyarıları yaptı: “Yorulduğunuzda mola verin, ağır ve yağlı yemeklerden kaçının, açık renkli, rahat, pamuklu giysiler giyin. Camınızı açıp kolunuzu dışarı çıkartmayın. Direksiyonu iki elle tutun. Aksi halde tehlikeli bir durumda müdahale süreniz uzar veya böyle bir şansınız kalmaz. Açık camdan gelecek toz ve böcekler sürüşü riske sokabilir. Mümkünse yolculuk saatinizi güneşi karşınıza almayacak şekilde ayarlayın. Ultraviyole korumalı güneş gözlüklerini tercih edin. Güneşe, yol kenarına park etmiş araç camları gibi parlak cisimlere bakmayın, geçici körlük geçirebilir, direksiyon kontrolü kaybedebilirsiniz. Terlikle araç kullanmayın, pedal kontrolünü yitirirsiniz.”

LASTİKLERİN HAVASI İNMESİN

Sıcak havalarda yolların kayganlaşacağından lastik havalarının indirilmemesini isteyen İntepe, “Aracınızın yazlık bakımını yaptırın, özellikle soğutma sisteminizin itina ile gözden geçirilmesini sağlayın. Araçta deodorant, çakmak ve kibrit gibi sıcakta tutuşabilecek malzemeler bırakmayın.” şeklinde konuştu.

Kazaların yüzde 98’inin insan kaynaklı olduğunun altını çizen Mert İntepe, şöyle devam etti: “Emniyet kemeri, kazalarda ölüm ve yaralanmaları yüzde 50 azaltır. Emniyet kemeri takmayan sürücü 50 kilometre hızla kaza yaparsa direksiyona çarparak göğsüne aldığı darbe 6 ton olur. 13 kilometre hızda meydana gelen kazada kafa 46 santimetre yer değiştirir. Boyna gelen kuvvet dolayısıyla boynunuz kırılabilir. Kara yollarında yaşanan kazalarda ölüm sebebinin yüzde 45`i alkol. Seyir halinde telefon konuşmaları kazaları dört kat artırır. Çünkü cep telefonu kullanmakla oluşan risk alkollü olmakla eşdeğer.”

Yorgun, hasta ve uykusuz araç kullanmanın kara yollarında ‘Sürücülere ait tali kusurlar’ olduğunu kaydeden Mert İntepe, bu gibi durumlardan kaynaklanan kusurların ise yüzde 70’i bulduğunu kaydetti. İntepe, “Yasal lastik diş derinliği 1,6 milimetre iken, emniyet sınırı 3 milimetredir. Ayrıca, sisli hava insanları hız yapmak için yüreklendirir ve riski artırır. 18 saat uykusuz kalmak 0,50 promil, 24 saat uykusuzluk ise 1,00 promil alkol oranına eşdeğerdir.” dedi.

Uykusuzluğun, kazaların en önemli nedenlerinden bir olduğunun üzerinde duran İntepe, “Eğer direksiyon başında dalıyor ya da dikkatinizi toplayamıyorsanız, gözlerinizi açık tutamıyor, sık sık esniyorsanız, vites değiştirirken zorlanıyorsanız, trafik işaretlerine dikkatinizi veremiyorsanız, direksiyon hakimiyetiniz zayıflıyorsa, frene basma gücünüz azalıyorsa, mola verip iyice dinlenmeden kesinlikle yola çıkmayınız.” şeklinde uyardı.

Sürücünün her 90-120 dakikada bir dikkat azalmasına maruz kaldığına işaret eden İntepe, her 2 saatte bir 15 dakika mola verilmesini önerdi. İntepe, sürüş sırasında öfkeli bir başka sürücü ya da yaya ile karşılaşılınca en iyi çözümün göz temasında bulunmamak olduğunu dile getirdi.

Mert İntepe, sürücülerin alabilecekleri önlemleri, direksiyon başına geçmeden önce ve direksiyon başında olmak üzere ikiye ayırdı. Yeterli uyku uyumadan yola çıkılmamasını tavsiye eden İntepe, gece saat 24.00 ile sabah saat 06.00 arası mümkün olduğunca araç kullanılmamasını istedi. Uzun süreli araç kullanırken düzenli aralıklarla mola verilmesini öneren Yol Emniyeti Uzmanı İntepe, sözlerini şöyle tamamladı:

“Günde ortalama 8-9 saatten fazla araç kullanmayın, yorgun ve uykusuz hissedince aracınızı emniyetli bir yere çekin. Kapıları kilitleyip, camlarınızı yukarıdan bir-iki parmak açık bırakın. Uykuya başlamadan önce elinize küçük bir cisim alarak uykuya geçmeyi deneyin (kontak anahtarı olabilir.) Uykuya geçtiğinizde eliniz açılarak anahtar düşecek ve uyanmanıza yardımcı olacaktır. Uyku sonrasında araçtan inerek kısa bir yürüyüş yapmak kan dolaşımını değiştirecek ve yola daha emniyetli çıkacaksınızdır.”




CİHAN







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Arşiv Haberler Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI