Tweet |
Kurucu üyeleri arasında Karayolları Genel Müdürlüğünün de yer aldığı Türkiye Köprü ve İnşaat Cemiyetinin organizasyonunda düzenlenen 4. Uluslararası İstanbul Köprü Konferansı 16-17 Kasım 2020 tarihlerinde online katılım yöntemiyle dijital platformda yapıldı.
Dünya çapında köprü mühendisliği camiasını bir araya getirerek bu konuda izlenecek güvenli, sürdürülebilir ve ekonomik olarak uygulanabilir çözümler geliştirecek sürekli bir tartışma platformu sunmayı amaçlayan konferansın açılışını Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mücahit Arman gerçekleştirdi.
Köprülerin sadece suyun iki yakasını değil, geçmişi ve geleceği birbirine bağlayan mimari şaheserler olduğunu dile getiren Arman, Türkiye`de Dengeli Konsol Köprü, Gergin Eğik Kablo Askılı Köprü, Asma Köprü, Yüksek Rijiditeli Asma Köprü gibi farklı tipte köprü yapım tekniklerinin uygulanmasında çok büyük ilerlemeler sağlandığını, Karayolları Genel Müdürlüğü olarak köprü tasarımı ve inşası alanında ses getirecek yatırımlara imza atıldığını belirtti.
2003-2020 yılları arasında 369 km uzunluğunda 3.343 adet köprünün yapımı ile 1.144 adet köprünün onarımı ve 340 adet tarihi köprü restorasyonu tamamlandığını ifade eden Arman, trafiğe hizmet veren köprü sayısının yüzde 119`luk bir artış gösterdiğini sözlerine ekledi.
Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi ülkemizin simgeleri arasına giren dünya çapında önemli eserlerin arasına birçok projeyi daha eklemek için yoğun çaba ve mesai sarf ettiklerini dile getiren Arman, yapımı devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü hakkında katılımcılara bilgi verdi. Köprünün birçok özelliği ile dünya ve ülkemiz mühendislik tarihi açısından önemli olduğuna işaret eden Arman “1915 Çanakkale Köprüsü, 2.023 m`lik orta açıklığıyla, tamamlandığında Dünyanın En Büyük Orta Açıklıklı Asma Köprüsü olacaktır. Yan açıklıkları ve yaklaşım viyadükleri ile birlikte toplam geçiş uzunluğunun 4.608 m olması öngörülen, 2x3 trafik şeritli olacak köprümüz; bilgi, birikim, tecrübe ve estetiğin bir araya geldiği ülkemizin en önemli yatırımlarındandır" şeklinde konuştu.
Asya ile Avrupa`yı altıncı kez birbirine bağlayacak köprünün, sadece Türkiye için değil; Avrupa Birliği ülkeleri ve özellikle komşularımız Bulgaristan ve Yunanistan açısından da önemli olduğunu belirten Arman, köprünün 2022 yılında tamamlanacağını sözlerine ekledi.
Türkiye`de, gelişmiş köprü yapım teknikleri ile karayolu ağının kalitesinin artırıldığının altını çizen Genel Müdür Yardımcımız, Karayollarının yürüttüğü farklı tip ve özellikteki köprülerle ilgili bilgiler paylaştı. Arman şunları söyledi:
“Yapım çalışmalarında sona gelinen 660 metrelik Kömürhan Köprüsü, ters-Y tipi kule olarak tasarlanmış olup; tek pilon ve orta açıklığı 380 m olması sebebiyle dünya literatüründe 4. sırada yer almaktadır. Köprü inşaatının bu yılın Aralık ayında tamamlanması hedeflenmektedir. Yine yapım çalışmaları devam eden büyük ölçekli projelerimizden, Dengeli Konsol Yapım Metoduna göre yükseklikleri 42 ile 166 metre arasında değişen 8 adet orta ayak üzerinde inşa edilen Eyiste Viyadüğü, tamamlandığında ülkemizin en yüksek ayak yüksekliğine sahip karayolu köprüsü konumuna gelecektir. Siirt`te yapılan Zarova Köprüsü, 1.001 metrelik uzunluğuyla karayollarımızdaki en uzun köprülerden olacak Hasankeyf-2, itme sürme yöntemiyle inşa edilen Tohma, 4 adet dengeli konsol viyadükten oluşan Artvin Yusufeli Grubu Köprüleri de Kuruluşumuzca sürdürdüğümüz diğer önemli köprü yatırımlarımızdandır."
Farklı ülkelerden birçok katılımcının yer aldığı online konferansta; mühendislik camiasının temsilcileri ile ulusal ve uluslararası şirket yetkilileri, akademisyenler ve öğrenciler bir araya gelerek; dijital köprü mühendisliği, köprü yapım teknikleri, yapısal tasarımları, inşaat uygulamaları, jeoteknik özellikleri ile bakım ve onarım alanlarında sunumlar yaparak görüş alışverişinde bulundu.