Bugun...



Su ürünleri öğrencileri, teorik bilgileri pratikle destekledi


facebook-paylas
Tarih: 03-08-2013 15:53

Su ürünleri öğrencileri, teorik bilgileri pratikle destekledi


ADANA (CİHAN)- Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından düzenlenen yaz stajı programları tamamlandı.

ADANA (CİHAN)- Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından düzenlenen yaz stajı programları tamamlandı.

Yumurtalık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde Yrd. Doç. Dr. Caner Enver Özyurt’un denetiminde gerçekleştirilen programda, miralar ile sahil hattında ölçümler yapan öğrenciler, balık havuzlarına ilaçlama, balıklara aşı vurma, parazit tarama ve antibiyagram uygulamaları konusunda faaliyetler gerçekleştirdi.
Su ürünleri mühendisliği eğitiminin hedefine ulaşabilmesi için teorik eğitimlerin kapsamlı uygulamalarla desteklenmesi gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Özyurt, sucul ekosistemi ve bu ekosistemi kullanan canlı kaynaklarını tanımanın doğada yapılacak gözlemlerle mümkün olacağını vurguladı. Su ürünleri avcılığı yöntemlerinin malzeme, av süresi, av saati gibi parametreler bakımından tamamen mesleki balıkçılığa uygun olarak yapıldığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Özyurt, staj süresince operasyonların kimi zaman gece yarısı kimi zaman sabah 05.00’de başladığını anlattı.

Su ürünleri avcılığı faaliyetlerinden elde edilen su ürünlerinin birtakım işleme uygulamalarına materyal olarak kullanıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Özyurt, “Elde edilen farklı su ürünleri temizlenmekte, filetosu çıkarılmakta, ekonomik değeri olmayanlardan silaj (fermente edilmiş hayvan yemi) yapılmaktadır.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Özyurt, stajda düzenli olarak yapılan diğer bir faaliyetin ise deniz kenarlarında sıklıkla rastlanan deniz kabuklarının tanıtılmasıyla ilgili olduğunu ifade etti. Temel bilimler akademik personelinin gözetiminde yürütülen bu faaliyette sahil kesimi taranarak bivalvia, gastropoda gibi canlı gruplarının örneklerinin toplandığını kaydeden Özyurt, “Bunların yaşamları, morfolojik yapıları hakkında bilgi verilirken, tesis yakınlarında bulunan bataklık bölgeden çamur örnekleri alınıp, çamur içinde yaşayan poliketler çıkarılarak inceleniyor.” ifadelerini kullandı.
CİHAN







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Arşiv Haberler Haberleri

YUKARI YUKARI