Bugun...


Tesla Optimus nedir? Merak ettikleriniz yanıtlandı
Tarih: 03-10-2022 10:58:37 Güncelleme: 03-10-2022 10:58:37 + -


Elon Musk'ın tweetlerini takip etmediyseniz tahmin edebileceğiniz gibi Tesla'nın Optimus'u yeni bir elektrikli araç değil. Tesla Bot olarak da bilinen Optimus, Musk'ın geçen yıl duyurduğu insansı bir robot konseptidir.

facebook-paylas
Tarih: 03-10-2022 10:58

Tesla Optimus nedir? Merak ettikleriniz yanıtlandı

Optimus prototipi şu anda ne yapabilir?
Tesla'nın AI 2. Günü etkinliğinde Musk, çalışan Optimus prototiplerinin iki versiyonunu sundu. İlki, Tesla bot planlarının ilk kez kamuoyunda tartışıldığı ilk AI Günü etkinliğinden yaklaşık altı ay sonra yapıldı. Musk, bu prototipe, Transformer serisi Bumblebee'den bir robotun adının bir bükümü olan Bumble Cee adını verdi. Tesla'nın Optimus robotunun adı, Transformer'ın Optimus Prime'ından ödünç alınmıştır.

Bumble Cee, Tesla'nın kendi kendine sürüş teknolojisini kullanarak kendi kendini dengeleyebilen, yürüyebilen, navigasyon yapabilen, en az iki nesneyi taşıyabilen ve manipüle edebilen iki ayaklı, insansı bir robotu hızlı bir şekilde monte etmek için hazır parçaları kullanarak Şubat 2022'ye kadar tamamlandı. Bu ilk Tesla bot prototipinin, yapay zekanın 2. gününde, yavaş ama sabit bir hızda, bağlanmadan yürüyen canlı bir gösterimi yapıldı.

Tesla's 2022 Optimus robot prototype is seen in front of the company logo.

Prototipi korumak için, gösterilen diğer canlı örnekler, seyircilere el sallamak ve kol hareketi ve kalça sallama ile kısa, muhafazakar bir dans yapmaktı. Özellikle Bumble Cee yaklaşık altı ayda inşa edildiğinden, ilk görünüm için çok etkileyici bir gösteriydi.

Sırada önceden kaydedilmiş videolar vardı, ilki Bumble Cee'nin bir kutuyu raftan bir ofise, masalarında insanlar varken, kutuyu bilgisayar başında oturan bir kişinin yanına dikkatlice yerleştirdiğini gösteriyordu. Daha fazla video, bu ilk Optimus prototipinin bile, Tesla fabrikasında küçük bir metal çubuk alarak ve bir ofisteki su tesislerine bir sürahi kaldırarak bilgisayar vizyonuyla nesneleri tanımlayabildiğini ortaya koydu.

İkinci prototip görünüşte çok daha rafine ve Tesla, bu Optimus prototipinin çok daha fazla hareket özgürlüğü sağlayan Tesla tarafından tasarlanmış aktüatörler kullanılarak yapıldığını söyledi. Ne yazık ki, bu Tesla botu desteksiz yürümeye, hatta ayakta durmaya hazır değildi. Gösteri, Optimus prototipinin, kolların ve bacakların serbestçe hareket etmesine izin vermek için belini destekleyen bir stand üzerinde yuvarlanmasını içeriyordu.

Dürüst olmak gerekirse, bu Tesla robotunun gösterinin bu bölümünden Bumble Cee ile nasıl karşılaştırılacağına dair bir fikir edinmek zordu. Ancak Tesla, yeni versiyonun yapımını detaylandıran ve gelişmelere işaret eden birkaç slayt ve fotoğraf sundu.

En son Optimus prototipi ne kadar iyi?
Optimus prototipinin en son sürümü, 2021'de paylaşılan konsept sanatına biraz benziyor. Devam eden bir çalışmadan bekleneceği gibi birkaç eklem ortaya çıkıyor, ancak robotta görünen kadar çok kablo ve hareketli parça yok. bitmiş tasarımdan ne bekleneceği konusunda çok daha iyi bir fikir sağlar.

Tesla tasarımı aktüatörleri ve diğer özel yapım bileşenleri kullanan bu güncellenmiş Optimus prototipi, neredeyse her yönden Bumble Cee'yi geçmelidir. Bir parça belirli bir görev için optimize edildiğinde sonuç genellikle daha küçük, daha hafif, daha dayanıklı, daha düşük maliyetli ve daha verimlidir. Bunun nedeni, bileşenin her yönünün ideal tasarım parametrelerine daha kesin bir şekilde uyması için ayarlanabilmesidir.

Musk, yeni Optimus prototipinin muhtemelen birkaç hafta içinde yürüyebileceğini paylaştı ve Tesla'nın bu potansiyel olarak oyunu değiştiren robot üzerindeki çalışmaları ilerledikçe düzenli güncellemelerin verileceğini söyledi. Yeni sürümün ne kadar hızlı bir şekilde hızlandırılabileceğini göreceğiz ve daha fazla ayrıntı ortaya çıktıkça bu makaleyi güncelleyeceğiz.

Optimus ne zaman halka sunulacak?
Musk, stok durumuyla ilgili bir soruyu yanıtlayarak 3 ila 5 yıl içinde bir Optimus sipariş edip alabilmeniz gerektiğini söyledi. Bu, tahmini nakliye tarihini 2027 sonbaharında veya daha erken olarak gösteriyor. Bu tarih, doğruluğun iskonto edilmesi gerektiği kadar uzaktır.

Geçmişte Musk, Tesla projelerinin ne kadar hızlı gerçek ürünler haline geleceği konusunda aşırı iyimser olduğunu kanıtladı. Kabul etmek gerekir ki, bu kadar ileri ve çığır açan teknoloji üzerine spekülasyon yapmak, önemli bir hata payına sahip olmak zorundadır; ancak Tesla'nın kaçırdığı teslimat tarihleri bilinen ve kabul edilen bir gerçektir. Optimus ön siparişe sunulduğunda, herkes kaçınılmaz gecikmelere hazırlıklı olmalıdır.

Optimus'un maliyeti ne kadar olacak?
Elon Musk, bir Optimus robotunun maliyetinin 20.000 doların altında olduğunu tahmin etti. Musk, AI Day 2 etkinliğinden önce çeşitli röportajlarda Tesla botunun neden bir arabadan daha ucuza mal olacağını açıkladı. Bir Tesla otomobili üretmenin maliyetiyle karşılaştırıldığında, robot çok daha düşük maliyetle çok daha az malzeme kullanıyor. Öte yandan, bazı bileşenleri oldukça karmaşıktır.

Takım ve imalat maliyetleri, boyut farkı ile önemli ölçüde azaltılmalıdır. Bir Tesla aracının yekpare çerçevesini dökmek ve bu kadar büyük parçaları fabrikada hareket ettirmek büyük miktarda alan gerektirir ve enerji yoğundur. Tesla'nın Optimus robotu sadece 161 pound ağırlığında ve bir araçtan çok daha yönetilebilir olan yaklaşık beş fit, sekiz inç yüksekliğinde duruyor.

Tesla arabaları zaten bilgisayar çipleri, kameralar ve diğer elektroniklerle dolu olduğundan, bu akıl yürütme makul görünüyor. Bu, bir robota kimin 20.000 dolar harcayacağı sorusunu akla getiriyor. Kanıtlanmamış bir teknolojiye gelişigüzel bir şekilde 20.000 dolar harcayacak kadar zengin olanlar, bir tanesini önceden sipariş etmeye hevesli olabilir.

Daha büyük siparişler için, özellikle Tesla'nın fabrikalarında endüstriyel kullanım olası görünüyor. Optimus, fiili işi yapacak kadar sağlam ve güvenilir olduğunu kanıtlarsa, hükümetler, kuruluşlar ve işletmeler de aynı şeyi yapacaktır. Musk, Optimus'un günlük görevlerin yükünü hafifletmek için robotik bir uşak ve bakıcı olarak hizmet ettiğini hayal ediyor.

Tesla Bot'u ilk kim alacak?
Tesla'nın Gigafactory'lerinde üretimi hızlandırması ve Optimus robotunun bir ürün olarak gönderilmeden önce test edilmesi ve eğitilmesi gerekeceğinden, Tesla ve SpaceX'te Tesla botunu kullanmak mantıklı olacaktır. Tesla CEO'su Elon Musk kısa süre önce bunu Twitter'da bir yanıtla onayladı. Doğal olarak, araştırma laboratuvarı prototipin ilk test edildiği yerdir, ancak AI 2. Gün'de, Optimus prototipinin bir metal çubuğu kaldırdığı bir video gösterildi ve bu, Tesla'nın Fremont, California fabrikasındaydı.

Optimus, Tesla'nın tesislerinin ötesine geçmeye hazır olduğunda, büyük olasılıkla diğer fabrikalarda ve yapılandırılmış ortamlara sahip endüstriyel alanlarda kullanılmaya başlanacak gibi görünüyor. Optimus'un kullanıma sunulmasının her aşamasında, yasaların gerektirdiği şekilde güvenlik standartlarını karşılaması gerekecektir. Tesla'nın bu sınırları zorladığı biliniyor; bununla birlikte, Optimus beklenenden daha kısa sürede halka açık hale gelebilir.

Optimus'un özellikleri nelerdir?
Tesla, bir insanın yapabileceği hemen hemen her şeyi yapabilen bir robot yapmayı planlıyor. Yaklaşık olarak bir insanla aynı boy ve ağırlığa sahip olacak, 125 pound ve beş fit, sekiz inç yüksekliğinde olacak. Robot, yeniden şarj edilmeden birkaç saat çalışabilmelidir. Sonunda, Optimus'un çamaşırlarınızı toplamak gibi sıradan ama karmaşık işler de dahil olmak üzere çeşitli görevleri yerine getirmek için sözlü talimatlarınızı takip edebilmesi bekleniyor.

Şu anda, prototip çok daha sınırlıdır ve bunun donanımdan çok yazılımı ve eğitimi ile ilgisi vardır. Teknik özellikler aşağıdaki gibidir:

İşlemci: Tesla SoC
Bağlantı: Wi-Fi ve LTE
Pil: 2,3 kWh, 52V
Güç gereksinimleri: 100W oturma, 500W yürüme
Pil ömrü: 4 ila 23 saat
Motorlar: 6 tip 28 yapısal aktüatör
Taşıma kapasitesi: El başına 20 pound
Hız: 5 MPH
Tasarım: Biyomimetik eklemlere sahip insansı robot
Vizyon: Sekiz otopilot kamera
İşitme: Bir veya daha fazla mikrofon
Ses: Bir veya daha fazla hoparlör
Ağırlık: 161 pound
Yazılım: Tesla Full Self-Driving teknolojisi
Optimus'un ellerinin tasarımı, çoğu robotla karşılaştırıldığında bir insanın ayırt edici bir özelliği olduğu için büyük bir incelik alanıdır. En yeni Tesla robot tasarımının elleri 11 serbestlik derecesine sahiptir, yani bu, elin manipüle edilebileceği farklı yolların sayısıdır. Ayrıca, her parmak bağımsız olarak hareket edebilir.

Optimus neden insan şeklindedir?
Elon Musk, ilk AI Günü etkinliğinde Optimus'un insansı şeklinin arkasındaki mantığı açıkladı ve fabrikaların, ofislerin ve evlerin hepsinin insanlar tarafından ve insanlar için tasarlandığına dikkat çekti. Bu, farklı boyut ve ağırlıktaki bir robotun bir kapıdan geçme, merdiven çıkma, bir kontrole ulaşma veya bir insan tarafından kullanılması amaçlanan bir aleti çalıştırma konusunda sorun yaşayabileceği anlamına gelir.

Optimus işimi çalacak mı?
Optimus, bir insanın yapabileceğini yapabilmek için tasarlandığından, bazıları şu anda insanlar tarafından tutulan işlerin yerini alacağından korkuyor. Bu kesinlikle makul bir endişe olsa da, Musk bu fikri hemen reddetmektedir. Dünya çapında bir işgücü sıkıntısı ve hızla azalan bir nüfus olduğunu iddia ediyor.

Bu teorinin geçerli olduğuna dair bazı göstergeler var ama herkes aynı fikirde değil. Musk, Optimus'un insan işlerini çalma endişelerini daha fazla ele almak için, Tesla robotunun tehlikeli ve tatsız işlerle uğraştığı, insanlara yaratıcı ve ilham verici işleri keşfetme veya sadece boş zaman dolu bir hayatın tadını çıkarma özgürlüğü verdiği ütopik bir geleceği anlatıyor.

Nihai hedef olarak, kulağa hoş geliyor. Bu pastoral duruma ulaşma süreci, herhangi bir tazminat veya bedel gerektirmeyen yorulmak bilmeyen bir robotik rakiple haksız bir karşılaştırmada, vasıfsız işgücünün acı çektiği inişli çıkışlı bir yolculuk olduğunu kanıtlayabilir. Bu değişimin nasıl ilerleyeceğini tahmin etmek imkansız ama Tesla'nın robot devrimine katılımından bağımsız olarak gelmekte olan bir gerçek.

Optimus gerçekten dans edebilir mi?
Elon Musk, 2021'deki AI Day etkinliğinde Tesla botunu ilk kez "Optimus Subprime" olarak nitelendirerek duyurduğunda bir gösteri yapıldı. Gerçekte, kostümlü bir insandan başka bir şey değildi. Bu, simüle edilmiş robot sahneye çıkarken bazı süslü dans hareketlerini bozduğunda hızla ortaya çıktı. Kimse kandırılmadı ve tüm konsepti biraz ayrıntılı bir şaka gibi gösterdi.

Konuyu karıştırmak için, Tesla'nın yakın gelecekte bir robot şirketi olma planlarını açıklamak için önemli miktarda zaman harcandı ve yaklaşmakta olan insansı robotu Tesla botunun genel özellikleri bile paylaşıldı. Buna rağmen, bu fikrin ciddiye alınması gerekip gerekmediği belirsizdi.

Ancak Musk, Optimus'u gerçekten Tesla'nın ürün yol haritasındaymış gibi tartışmaya devam etti, hatta Tesla Roadster, Cybertruck ve RoboTaxi'ye göre öncelik verdi. Eylül 2022 AI 2. Gün etkinliğinde Optimus tekrar dans etti ve bu sefer gerçek bir robot prototipiydi. Dans bu sefer çok daha muhafazakardı, çoğunlukla kol hareketleri ve ağırlığı dengelemek için kalçaları kaydırma, ancak bir makine tarafından yapıldığından çok daha etkileyiciydi.

Sonuç:
Bu, Tesla'nın insansı robotik yolculuğunun sadece başlangıcı ve bir Optimus robotu evlerimize girmeye hazır olmadan önce yapılacak çok iş varken, fabrika zemini için çok yönlü bir Tesla robotu yapmak çok daha kolay olmalı. Optimus'un ilk sürümleri burada devreye girecek.

Tesla Optimus robot prototipinin birçok ince ayrıntısını ve Tesla botu için gelecek planlarını özetledik ancak Tesla'nın 2. Gün canlı akışı sırasında daha fazla ayrıntı açıklandı ve video hala YouTube'da mevcut.

Musk, Tesla Gigafactory'lerde binlerce Tesla botunun istihdam edileceğini belirtti. Bu yeni nesil genel amaçlı robotları test etmek ve eğitmek için mükemmel bir ortam. Uzun yıllar boyunca, geliştirme daha rafine hale geldikçe, Optimus evlerde son bulabilir ve bugün bir araba kadar yaygın ve gerekli hale gelebilir.






İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER TURİZM Haberleri

YUKARI