Tweet |
KOCAELİ (CİHAN)- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bulunan deniz karakol uçakları son zamanlarda kazandığı
KOCAELİ (CİHAN)- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bulunan deniz karakol uçakları son zamanlarda kazandığı yeteneklerle göz dolduruyor. Kazanılan yetenekler, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Kocaeli’nin Kartepe ilçesindeki Cengiz Topel Deniz Hava Üs Komutanlığı’na basına tanıtıldı. Deniz Hava Eğitim Merkezi Komutanlığı brifing salonunda verilen bilgilerde, ilk önce Türkiye’nin deniz havacılığının tarihi anlatıldı.
Programda ilk olarak Deniz Hava Komutanı Tümamiral Hakan Üstem karakol uçakları hakkında bilgi verdi. Hakan Üstem`ın ardından Deniz Hava Komutanı Yardımcısı Kurmay Albay Burhan Akıncı, 4 adet Casa Tipi uçakla deniz gözetleme faaliyetlerinin yürütüldüğünü ifade etti.
Deniz hava uçaklarını dünyadaki gelişmelere paralel olarak yeniden yapılandırıldığını ifade eden Burhan Akıncı, ``Deniz Kuvvetleri Komutanlığı`nın deniz karakol uçağı ve deniz helikopteri ihtiyacına yönelik yürütülen çalışmalar neticesinde öncelikle AB-204 helikopterleri ile S-2A Deniz Karakol uçakları teslim alınmış. Bilahare envantere daha gelişmiş imkân kabiliyete haiz AB-212 helikopterleri ve S-2E uçaklarının girmesiyle gelişim süreci devam etmiş. 2000’li yıllarla birlikte, dünyadaki en gelişmiş deniz muharebe helikopterinden biri sayılan S-70B Seahawk helikopterleri envantere girmeye başlamış ve buna paralel olarak modern bir Deniz Karakol Uçağı edinme faaliyetlerine hız verilmiş.Çağın gerekliliklerine uygun, modern silah ve sistemlerle donatılmış deniz karakol uçağı teminine yönelik olarak başlatılan Meltem projeleri başlatıldı.`` dedi.
HER ŞARTA ETKİN DENİZ HAVA GÜCÜ
Kurmay Albay Burhan Akıncı, ``Bu kapsamda öncelikle MELTEM-I projesi ile 6 adet CN-235 uçağı 2001-2002 yıllarında Türk Deniz Kuvvetleri envanterine dahil edilmiş, müteakiben yüklenici firma THALES tarafından 2004 yılından itibaren görev sistemlerinin entegrasyonuna başlanmış. MELTEM-II Projesi kapsamında gelişmiş komuta kontrol ve modern keşif gözetleme sistemleri ile donatılan CN-235 D/K uçakları 2013 yılı itibariyle teslim alınmış, denizdeki dost ve müttefik unsurlarla müşterek veya müstakil olarak, gece-gündüz her türlü şartta etkin olarak görev yapılmaya başlanmış. MELTEM Projelerinin sonuncusu olan MELTEM-3 projesi ile 2013 yılı içerisinde 2 adet ATR-72 600 Genel Maksat Uçağı envantere girmiş. Proje kapsamında 2017-2018 yıllarında 6 adet ATR-72 600 Deniz Karakol uçağına sahip olunması da hedefleniyor`` ifadelerine yer verdi.
GÜÇLÜ HAVA GÜCÜNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Gelişen teknolojilere deniz karakol uçaklarının dizayn edildiğini kaydeden Akıncı, ``Platformlu gemilerin sayısının artması, donanmanın görev alanının sadece çevre denizlerle sınırlı kalmaması, denizlerde yatan hak ve menfaatlerin öneminin kavranması nedeniyle deniz hava gücünün de önemi artmış ve yapılan hamlelerle bugünkü düzeye gelinmiş. Deniz hava gücüne olan ihtiyacın önümüzdeki dönemde daha da artacağına olan inançla bu alandaki yatırımlara devam edildiği kaydedildi. Başlangıçta sadece Cengiz Topel Üssü’nde konuşlu bulunan deniz hava unsurları 4 Ağustos 2010 tarihinde 5 ayrı coğrafyada bulunacak şekilde “Deniz Hava Komutanlığı” çatısı altında yeniden teşkilatlandırılmış. ileri teknoloji silah ve sistemlerle donatılan uçak-helikopterleri ile Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de güçlü bir deniz hava gücüne dönüştüğü dile getirildi.`` diye konuştu.
Verilen brifingin ardından Deniz Hava Harekat Destek Merkezi`nde basın mensuplarına gezdirildi. Merkez komutanı Deniz Binbaşı Yücel Ulus, burada yürüttükleri faaliyetleri aktardı. 4 bölünden oluşan Deniz Hava Harekat Destek Merkezi`nde ilk olarak görevli personele görevlendirme yapıldı. Yapılan görevlendirmenin ardından similatörlerde icra edilecek görevle ilgili canlandırma yapıldı. Similatörde yapılan canlandırmanın ardından ise görev takip merkezinde görevdeki uçaklarla nasıl irtibat kurulduğu gösterildi. Etabın sonunda ise deniz gözetleme faaliyetlerinde kullanılan dört adet deniz karakol uçakta personelin çalışmaları gösterildi.
DENİZ KARAKOL UÇAKLARI
Verilen bilgilerde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı`na etkin bir deniz hava gücü kazandırılması çalışmaları kapsamında 2002 yılında uçakların alımı ile başlayan Meltem Projeleri neticesinde, modern görev sistemleri ile donatılan CN-235 D/K uçakları 2013 yılı itibariyle aktif göreve başladığı kaydedildi. Modernizasyon kapsamında gelişmiş keşif ve gözetleme sistemleri ile donatılan uçaklar, Denizaltı Savunma Harbi ve Suüstü Harbi`nde etkinlikle rol aldığı, gerektiğinde deniz üzerinde yapılan arama kurtarma faaliyetlerine havadan destek sağladığı aktarıldı. Hâlihazırda 4 adet D/K uçağı ile görev ve eğitimlere devam edildiği 2014 yılı itibariyle 6 adet CN-235 D/K uçağı operasyonel hale geleceği belirtildi. CN-235 deniz karakol uçaklarının faaliyet alanları şöyle: “Deniz harekâtının deniz hava desteğini sağlamak. Dost ve müttefik ülkelerle işbirliğini geliştirmek maksadıyla müşterek eğitim/ tatbikatlara iştirak etmek. Deniz ulaştırma yollarının güvenliğini sağlamak maksadıyla yapılan ulusal ve uluslararası görevlere iştirak etmek. Deniz faaliyet sahalarımızda deniz trafiğinin kesintisiz takip ve kontrolüne destek sağlamak. Denizdeki yaşa dışı faaliyetleri engellemek ve kontrol etmek maksadıyla Deniz Kuvvetleri K.lığınca iştirak edilen görevlerin deniz hava desteğini sağlamak.” CN-235 deniz uçaklarının görev sistemleri ise şu şekilde: “Gelişmiş Komuta Kontrol ve Seyrüsefer Sistemi. Suüstü ve Hava Radarı. IFF Sorgulama Sistemi. Elektronik Harp Sistemi. Kızılötesi Görüntüleme Sistemi. Manyetik Anomali Tespit Sistemi. Akustik Sistemi. Sonoboy Düşürme Sistemi. Kendini Koruma Sistemi. Gelişmiş Muhabere ve Link Sistemleri. Torpido Atış Kontrol Sistemi. Deniz Üzeri Arama Kurtarma Destek Sistemi.`` CİHAN