Bugun...



Orta Asya-Çin doğalgaz boru hattı hızlandırılacak


facebook-paylas
Tarih: 12-03-2014 20:36

Orta Asya-Çin doğalgaz boru hattı hızlandırılacak


AŞKABAT (CİHAN)- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Eylül 2013'te Orta Asya ziyareti kapsamında inşa

AŞKABAT (CİHAN)- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping`in Eylül 2013`te Orta Asya ziyareti kapsamında inşa edilmesi kararlaştırılan Orta Asya-Çin doğalgaz boru hattının dördüncü etabının inşaatı hızlandırılacak. Çin`in Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ile Tacikistan`ın Taciktransgaz şirketi arasında sözkonusu hattın inşaatı ve kullanımı için ortak şirket kurulması yönünde anlaşma imzalandı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Taciktransgaz şirketi müdürü Saidahmad Şarofiddinov, Tacikistan`ın Türkmenistan gazının Çin`e sevkiyatında transit ülke konumunda olacağını söyledi. Şimdilik yeni çekilecek hat ile Tacikistan`ın doğalgaz alımı konusunda bir anlaşmasının bulunmadığını söyleyen Tacik yetkili, ``Halihazırda Çin`e doğalgaz A ve B hattıyla sevkediliyor. Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin hattı devrede. Yakın bir zamanda bin 840 kilometre uzunluğunda C hattı inşa edilecek. D hattı ise Türkmenistan`dan başlayarak, Özbekistan-Tacikistan-Kırgızistan üzerinden Çin`e ulaşacak`` diye konuştu. Şarofiddinov, D hattın inşaat maliyetlerinin Çin şirketleri tarafından karşılanacağını ifade etti.

CNPC şirketi tarafından yapılan açıklamaya göre, sözkonusu hattın fizibilite çalışmaları tamamlandı ve bu sene inşaatına başlanması bekleniyor. Türkmenistan`dan Çin`e kadar uzanacak ve Tacikistan üzerinden de geçecek olan doğalgaz boru hattıyla ilgili Tacikistan ile Çin arasındaki anlaşma, 12 Eylül 2013 tarihinde Bişkek`te yapılan Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında imzalanmıştı. Hattın 400 kilometresi Tacikistan topraklarından geçecek ve 2016 yılında hizmete açılması bekleniyor. Sözkonusu hat ile her sene Türkmenistan`dan Çin`e 25-30 milyar metreküp doğalgaz taşınması hedefleniyor. Bu proje, Tacikistan`a 3 milyar dolara yakın Çin sermayesinin gelmesine katkı sağlayacak.
Bu arada, 2009 yılında Türkmenistan`dan gaz almaya başlayan Pekin yönetimi, 2020 yılına kadar Orta Asya`dan her sene yaklaşık 80 milyar metreküp doğalgaz almayı hedefliyor. Bunun 65 milyar metreküpünü Türkmenistan`dan karşılayacak ve bununla ilgili iki ülke arasında mevcut anlaşma bulunuyor.
CİHAN







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Arşiv Haberler Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI