Bugun...



Bakan Işık: Enerjide 50 milyar doların üzerinde net ithalat yapıyoruz


facebook-paylas
Tarih: 21-02-2014 22:46

Bakan Işık: Enerjide 50 milyar doların üzerinde net ithalat yapıyoruz


GAZİANTEP (CİHAN)- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin enerjiden dolayı ciddi

GAZİANTEP (CİHAN)- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin enerjiden dolayı ciddi cari açık veren bir ülke olduğunu söyledi.

    Işık, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz’ın da katıldığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Enerji Zirvesi’nde konuştu. Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki zirvede enerjiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Işık, “Türkiye enerjiden dolayı ciddi cari açık veren bir ülke. 50 milyar doların üzerinde, enerjide net ithalat yapıyoruz. Enerji ve altını koyduğunuz zaman, ikisinin toplamı cari açık kadar ediyor. Yani bunun anlamı şu. Enerji ve altın ithalatını çıkardığınız zaman Türkiye’de cari açık sıfırlanıyor. İşte enerji tasarrufu bu noktada çok önemli. Enerji sadece sanayide kullandığımız, evlerde kullandığımız, işyerlerinde kullandığımız enerji olarak da düşünmeyin. Biz toplum olarak enerji tasarrufunda çok böyle dikkatli değiliz. Sadece evimizdeki, işyerimizdeki enerjinin tasarrufunda cömert değiliz, aynı zamanda kendi enerjimizi harcamada da çok cömerdiz. Enerjimizi birbirimize karşı tüketmede de mahiriz. Ülkenin içinde yaşadığı tartışmaları gördüğümüz zaman gerçekten çok boşa harcadığımız enerjimiz var.” diye konuştu.

    “ENERJİ VERİMLİLİĞİ STRATEJİ BELGESİ’Nİ KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIZ”

    Enerji verimliliğine de değinen Işık, “Dünyada yine en çok tartışılan, üzerinde durulan, çalışma yapılan alanlardan biri de enerji verimliliği. OECD ortalamasında bir birim malı üretmek için, bir birim enerji kullanılırken, aynı birim malı Türkiye’de üretmek için biz 1,5 birim enerji kullanıyoruz. Hatta Japonya bir birim üretim yapmak için bir birim enerji kullanıyorsa, Türkiye aynı birim malı üretmek için 2 birim enerji kullanıyor. Bu ne demek? Türkiye’nin enerji yoğunluğu çok yüksek demek. İşte burada hepimizin üzerine düşen görevler var. Biz bakanlık olarak bu noktada Enerji Verimliliği Strateji Belgesi’ni hazırladık. Yakında inşallah kamuoyuyla paylaşacağız.” CİHAN







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Arşiv Haberler Haberleri

YUKARI YUKARI