Bugun...



İETT Duraklarında Tarih Dile Geliyor


facebook-paylas
Tarih: 08-02-2014 23:36

İETT Duraklarında Tarih Dile Geliyor


İETT Duraklarında Tarih Dile Geliyor

İETT, başlattığı QR Kod uygulaması ile Tarihi Yarımada’daki durakların tarihi arka planını ortaya çıkarıyor. Akıllı telefonları olan kullanıcılar, duraklarda bulunan QR kodları okuttuklarında o durağın tarihi hikâyesini izleyebiliyor.
Etrafı surlarla çevrili olan ve tarihi Suriçi bölgesi olarak adlandırılan eski İstanbul’da yer alan ve geçmişi atlı ve elektrikli tramvaylar dönemine kadar uzanan durakların isimlerinin ortaya çıkış hikayeleri İETT’nin QR kodlu durak uygulamasıyla farklı bir boyut kazanıyor. Toplamda 80 tarihi durağı kapsayan bu yeni uygulama ile akıllı telefonu bulunan kullanıcılar, durakta bulunan QR kodu okutarak İETT’nin kurumsal web sitesinde yer alan linkten belgesel filmi izleyebiliyor.
Projede işitme engelliler de unutulmadı Bu yıl 143. yılını kutlayan İETT’nin geçmiş ile bugün arasında bir köprü kurmak amacıyla hayata geçirdiği ve her biri 2 ile 5 dakika arasında değişen kısa filmlerde durağın tarihçesi sunucu eşliğinde anlatılıyor. Filmde durağın tarihteki önemi, durağa neden bu ismin verildiği, tarihi ve güncel görseller eşliğinde ekrana yansıtılıyor. Senaryosu uzman tarihçilerin gözetiminde hazırlanan projede, işitme engelliler de unutulmadı. Belgesel filmde uzman tercüman eşliğinde işaret dili çevirisi yapılıyor. Ayrıca, Türkçe seslendirmeli hazırlanan filmde İstanbul’u ziyarete gelen turistler için de İngilizce altyazı yer alıyor.   
Tarihi Yarımada’daki duraklardan Havagazı Durağı…Durak ismini, yakınında yer alan, eskiden faal olan Havagazı Fabrikasından almaktadır. Havagazı, kentlerde ısınma ve aydınlanma maksadıyla kullanılmak üzere kömürden imal edilen bir gazdı. Havagazı,  havagazı fabrikası veya gazhane adı verilen üretim ve depolama tesislerinde imal edilir. Üretiminde kullanılan yönteme göre bileşimi değişkenlik gösterir, ancak genellikle hidrojen, karbon monoksit, metan ve uçucu hidrokarbonlar gibi kalorili gazlardan ve az miktarda da karbondioksit ve azot gibi kalorisiz gazlardan oluşur. Yapay gaz üretimi, sanayi devrimi ve kentleşme ile birlikte gelişti. Doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasına kadar dünyada ve Türkiye`de fabrikalarda üretildi ve yaygın olarak kullanıldı. İstanbul`da, Rumeli Yakasına gaz üretmek için 1887`de Yedikule Havagazı Fabrikası (Yedikule Gazhanesi), Anadolu Yakası içinse 1891`de Kadıköy`de Kurbağalıdere Havagazı Fabrikası kuruldu. Bu fabrikalar ile onlara bağlı havagazı şebekesi, 1945 yılında İETT tarafından devralındı. İstanbul`da havagazı üretimi, Haziran 1993`te belediye kararıyla durduruluncaya kadar devam etti. Ülkemizde, 19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında aktif olan bu fabrikalar genellikle sanayi devriminin ilk yıllarının mimarisini yansıtmışlardır.
DURAKLAR:1. İMRAHOR DURAĞI2. EYÜP TELEFERİK DURAĞI3. EYÜP İSKELESİ DURAĞI4. ZAL PAŞA DURAĞI5. EYÜP SULTAN DURAĞI6. EYÜP SULTAN BULVARI7. ŞEHİTLİK DURAĞI8. EDİRNEKAPI – FATİH DURAĞI9. YAVUZ SELİM DURAĞI Fatih10. ÇATLADI KAPI11. YENİKAPI DURAĞI12. YENİKAPI SAHİL DURAĞI13. YENİKAPI İSTASYON DURAĞI14. YENİKAPI TRANSİT DURAĞI15. EMİNÖNÜ İSKELE DURAĞI16. EMİNÖNÜ MISIR ÇARŞISI DURAĞI17. EMİNÖNÜ KANTARCILAR DURAĞI18. FATİH İTFAİYE DURAĞI19. ULUBATLI DURAĞI20. EDİRNEKAPI TRAMVAY DURAĞI21. İSTANBUL BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYE DURAĞI22. MÜZE DURAĞI – Fatih23. PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN DURAĞI24. YUSUFPAŞA DURAĞI25. HASEKİ DURAĞI26. FINDIKZADE DURAĞI27. ÇAPA DURAĞI28. İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ DURAĞI29. PAZARTEKKE DURAĞI30. MİLLET CADDESİ DURAĞI31. TOPKAPI DURAĞI32. AKSARAY DURAĞI33. İSKENDER PAŞA DURAĞI34. OĞUZHAN DURAĞI35. İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ DURAĞI36. BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ DURAĞI37. YEDİKULE DURAĞI38. GENÇOSMAN DURAĞI39. MERHABA DURAĞI40. AĞA HAMAMI DURAĞI41. İSTANBUL HASTANESİ DURAĞI42. DAVUTPAŞA DURAĞI43. LANGA DURAĞI44. İNEBEY DURAĞI45. KOCA MUSTAFA PAŞA DURAĞI46. KOCA MUSTAFA PAŞA CADDESİ DURAĞI47. CERRAHPAŞA DURAĞI48. HASEKİ POLİKLİNİK DURAĞI49. DRAMAN DURAĞI50. FETHİYE DURAĞI51. NİŞANCA- Fatih DURAĞI52. NİŞANCA- Eyüp DURAĞI53. DÜĞMECİLER DURAĞI54. KERESTECİLER SİTESİ DURAĞI55. DEMİRKAPI DURAĞI                 56. ACI ÇEŞME DURAĞI57. KARAGÜMRÜK DURAĞI58. ATİKALİ DURAĞI59. ŞEHZADEBAŞI DURAĞI60. VEZNECİLER DURAĞI61. KÖPRÜBAŞI DURAĞI62. FENER DURAĞI63. AYA KAPI DURAĞI64. RAGIP GÜMÜŞPALA CADDESİ DURAĞI65. AKBIYIK DURAĞI66. KUMKAPI DURAĞI67. BALIKÇI BARINAĞI68. NARLI KAPI DURAĞI69. HAVAGAZI DURAĞI70. EDİRNEKAPI KALEBOYU DURAĞI71. BALAT DURAĞI72. UNKAPANI DURAĞI 73. ÇARŞAMBA DURAĞI74. SARAYBURNU DURAĞI76. GENÇOSMAN SAHİL DURAĞI77. İSTANBUL HASTANESİ SAHİL DURAĞI78. TOPKAPI – ZEYTİNBURNU DURAĞI79. BAYEZİT DURAĞI80. LALELİ DURAĞI 







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Arşiv Haberler Haberleri

YUKARI YUKARI