Bugun...



Türkiye 2035`Te Uzay Mekiği Çalışmalarına Katılacak


facebook-paylas
Tarih: 10-10-2013 10:13

Türkiye 2035`Te Uzay Mekiği Çalışmalarına Katılacak


Türkiye 2035`Te Uzay Mekiği Çalışmalarına Katılacak

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Karayolları Genel Müdürlüğünde 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası Sonuç Bildirgesi`nin açıklandığı toplantıda, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yurtiçi uçak biletlerinde tavan fiyat uygulamasına yönelik soru üzerine Yıldırım, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM)  1 yıl boyunca iç hat uçuşlarında gerçekleşen fiyatları taradığını ve ortalama bir uçuş bilet fiyatı çıkardığını belirtti. SHGM`nin ayrıca tüm havayolu şirketleriyle görüşmeler yaptığını anlatan Yıldırım, çalışmanın tamamlandığını ve karar aşamasına gelindiğini ifade etti.
Uçuşlarda rezervasyonların önceden yapıldığını hatırlatan Yıldırım, bu nedenle uygulamanın büyük bir ihtimalle bayram sonunda yürürlüğe gireceğini bildirdi.
Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: "Burada dikkat etmemiz  gereken konu; tavan fiyat koyduğumuzda ucuza seyahat etmenin önüne de geçmemiz lazım. Yukarıda sınır koyduğunuz zaman 100 liranın altında satılan biletlerin de daha yüksek bedele çıkma riski var, ona da dikkat ediyoruz. Ama bizim için öncelikli olan vatandaşımızın mağdur olmaması. Havayolu  şirketleri de bu konuda sorumluluklarının bilincindeler. Böylece hep birlikte hem sektörü zora sokmayacak ama aynı zamanda vatandaşı rahatlatacak bir uygulamayı getirmiş olacağız. Böylece fırsatçıların da önüne geçmeyi hedefliyoruz."
"Küresel kapsamayı hedefliyoruz"
Demiryolu ağının 10 yıl önce 11 bin kilometreyken, bugün 12 bin 8 kilometreye çıktığını, 2023’te ise 25 bin kilometre demiryolu ağı oluşturmayı hedeflediklerini dile getiren Yıldırım, "En iddialı hedefimiz demiryolları. Önümüzdeki 10 yıl içinde ağırlıklı yatırımlarımız demiryolunda olacak” dedi.
Havacılık ve uzay alanında da önemli gelişmeler sağlamayı hedeflediklerini aktaran Yıldırım, Türkiye`nin 371 uçaklık filosunun, 2023`te 750 uçaklı hale geleceğini söyledi. Yıldırım, tarifeli sefer yapılan havalimanı sayısının da 10 sonra 60 olacağını belirtti.
"2023’te tüm havalimanlarının engelsiz ve yeşil havalimanı olacak" diyen Yıldırım, 10 yıl içinde tüm ülkelerle sivil havacılık anlaşması yapmayı hedeflediklerini kaydetti.
Bakan Yıldırım, bugün sadece Avrupa, Asya ve Afrika`nın bir bölümü uydu kapsama alanı içindeyken, 2023’te küresel (dünyanın tamamını) kapsamayı hedeflediklerini dile getirdi.
"Bütün hizmetler e-Devlet Kapısı`ndan verilebilecek"
Haberleşme sektörünün cirosunun 10 yıl önce 11,5 milyar dolar olduğunu ifade eden Yıldırım, bugün yüzde 315 artışla 47,7 milyar dolar olduğunu, 10 yıl sonra ise ciro hedefinin 160 milyar dolar olacağını bildirdi.
Genişbant abone sayısının 2003’te 20 bin olduğunu, bugün 20,7 milyona çıktığını, 10 yıl sonra ise 60 milyon genişbant internet erişimine ulaşılacağını anlatan Yıldırım, “Internet kullanımı 16-74 yaş arası, 10 yıl önce yüzde 18,8, bugün yüzde 152 artışla 47,4, 2023’te yüzde 80 seviyesine geleceğiz. Yani 16-74 yaş arasındaki toplam nüfusun yüzde 80’i internet kullanır hale gelecek. E-devlet hizmeti 10 yıl önce söz konusu değildi. Bugün 803 farklı hizmet e-devlet kapısından alınabiliyor. 2023’te devletin vatandaşa verdiği bütün kamu hizmetleri e-devlet kapısından verilebilecek” diye konuştu.
2035 hedeflerine de değinen Bakan Yıldırım, elde edilen teknolojik gelişimle birlikte Türkiye`nin uzay mekiği çalışmalarına katılabilen, derin uzay araştırmaları yapabilen, aya gözlem uydusu gönderebilen, uzaya güneş panelleri göndererek elektrik elde edip bunu dünyada radyo frekanslarıyla indirebilen teknolojiyi kullanabileceğini kaydetti.







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Arşiv Haberler Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI