Tweet |
"Trafik Kazalarında Her Yıl 4 Bin Vatandaşımız Hayatını Kaybediyor"
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim Daire Başkan Yardımcısı Refik Ürk, trafik kazalarında ölen insan sayısının PKK’yla mücadeledeki şehit sayısının 10 katı olduğunu söyledi. Refik Ürk, “Türkiye’de her yıl trafik kazalarında olay yerinde 4 bin vatandaşımız can veriyor. 12 bin vatandaşımız da yaralanıp veya sürekli engelli hala geliyor.” dedi.
Trafik dedektifleri için ilk ders zili Bursa’da çaldı. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Opet tarafından desteklenen proje ile öğrencilere trafik güvenliği eğitimi verilecek.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Polis Eşleri Kaynaşma ve Yardımlaşma Derneği (PEKAY), Uluslararası Polis Birliği Türkiye Başkanlığı ve OPET’in birlikte hayata geçirdiği projenin açılışında konuşan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim Daire Başkan Yardımcısı Refik Ürk, projenin 2012 yılında Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ne verilen bir taahhüt kapsamında ortaya çıktığını ifade etti. Ürk, “O taahhüt kapsamında memleketimizdeki trafik güvenliği ile ilgili on yıllık bir eylem planı imzalandı. Bu on yılık eylem planı ile 2020 yılına kadar memleketimizde meydana gelen trafik kazalarını yüzde 50 azaltacağız.” diye konuştu.
Türkiye’de ki trafik kazalarının dünya ortalamaları bakımında iç açıcı olmadığının altını çizen Refik Ürk, şu bilgileri verdi: “Son on yılın ortalamasının Türkiye’de her yıl meydana gelen trafik kazalarında olay yerinde 4 bin vatandaşımız can vermekte. 12 bin vatandaşımız da yaralanıp veya sürekli engelli hala geliyor. Bunun milli gelirimize yansıması ise her yıl 22 milyon. Son yıl içinde 2013 rakamlarına göre 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında 2 bin 386 vatandaşımız olay yerinde trafik kazasında can verdi. 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında 281 bin aracın üzerinde bir araç trafik kazasına karıştı. Olay yerinde trafik kazalarında can veren vatandaşımızın yüzde 7’si, yani 177 tanesi maalesef 0-14 yaş arası çocuklarımız. Çocuklarımız gerek yaya olarak, gerekse araç içinde yolcu olarak, gerekse babasından veya yakınlarından bir şekilde aracı alarak aracın sürücü koltuğuna da oturuyor. Bu şekilde, sürücü koltuğunda 35 çocuğumuz geçtiğimiz yıl içinde vefat etti. Bu rakamlar maalesef çok iç açıcı değil. Memleketimiz açısından iç açıcı değil, dünya ortalamaları açısından iç açıcı değil.”
Refik Ürk, buna bir önlem almak gerektiği için geçen yıl Trafik Hizmetleri Başkanlığı olarak çocuklar için trafik güveliği eğitim projesin hazırlandığını söyledi. Ağaç yaşken eğilir sözü kapsamında bu projeyi Opet’in de desteği ile hayata geçirdiklerini ifade eden Refik Ürk, “Bu yıl 500 bin çocuğa eğitim vermeyi planlıyoruz. Önümüzde ki 3 yıl içinde ise bu proje ile 17 milyon çocuğun okuduğu okullarda 1,5 milyon öğrenciye trafik güvenliği ile ilgili bilgi vermek istiyoruz. Bursa’da da bu yıl sonuna kadar 20 bin dolayında öğrenciye trafik güvenliği vermeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim Daire Başkan Yardımcısı Refik Ürk, trafik terörüne PKK’dan daha çok şehit verildiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Trafik güvenliğinin memleketimizin son 30 yılını işgal eden teröre verdiğimiz şehitlerin on katı kadar kayıp verdiğimiz bir alan. Trafik büyük bir terör, bu trafik terörünü kimse küçümseyemez.”
OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk de, Trafik Dedektifleri Projesinin, ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olan trafik kazalarının, pek çok kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütünün birlikte çalışmasıyla önleneceği düşüncesiyle ortaya çıktığını belirtti. Nurten Öztürk, trafik konusunda daha bilinçli nesiller yetiştirmeyi amaçlayan proje ile 3 yıl içinde 3-17 yaş arasındaki 1 milyon 500 bin gence ulaşılarak, trafik bilinci yüksek bir nesil yetiştirilmesini hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Açılış konuşmalarının ardından Bursa Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetim Şube Müdürlüğü polisleri, trafik güvenliği eğitimini öğrencilere uygulamalı olarak okul sahnesinde verdi.
KAYNAK: Cihan Haber